Turboliquidatie

Turboliquidatie

Een turboliquidatie lijkt soms voor de hand liggend en klinkt misschien op dit moment enigszins verleidelijk, maar is dit ook zo? Het is een manier om op eigen initiatief zonder vereffening je vennootschap snel en goedkoop te ontbinden: er is daartoe namelijk alleen een besluit nodig van de AVA. Een voorwaarde die wordt gesteld is dat er geen baten meer zijn en dat deze ook niet meer worden verwacht. Het heeft immers geen nut een vennootschap zonder baten voort te laten bestaan. Dat kost immers tijd, energie en geld. Ook als er nog schuldeisers zijn is een turboliquidatie mogelijk. Wanneer er nog wel baten zijn is turboliquidatie niet mogelijk. Een vereffenaar zorgt dan voor de verdeling van het vermogen. Meer informatie over turboliquidatie vindt je op de website van de Kamer van Koophandel.

Tips bij turboliquidatie

Onze tips:

  • zorg dat alle lopende contracten beëindigd zijn;
  • verricht geen ongefundeerde en selectieve betalingen;
  • keer geen dividenden uit als er nog sprake is van lopende betalingsverplichtingen;
  • zorg dat de jaarrekening over het laatste boekjaar tijdig opgesteld en gedeponeerd is/wordt;
  • bewaar de administratie volgens de wettelijke bewaartermijnen;

Bestuurdersaansprakelijkheid

Kijk wel uit voor bestuurdersaansprakelijkheid! Bestuurders/aandeelhouders kunnen een vergroot risico lopen op bestuurdersaansprakelijkheid, bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat op het moment van ontbinding de vennootschap nog baten had of te verwachten baten had. Achtergebleven schuldeisers kunnen de rechtbank verzoeken om de turboliquidatie te heropenen zodat er een vereffenaar wordt benoemd die zal onderzoeken of de turboliquidatie, al dan niet, volgens de regels is uitgevoerd. Als dat niet het geval is, dan kan dat gevolgen hebben voor de bestuurders/aandeelhouders. Schuldeisers kunnen overigens na ontbinding ook nog steeds het faillissement aanvragen van de vennootschap.

Meer informatie over ondernemingsrecht?

Onze ondernemingsrecht advocaten helpen je graag met al jouw vragen over turboliquidatie, het ontbinden van jouw vennootschap, bij herstructurering, fusie of reorganisatie of met andere vragen op het gebied van ondernemingsrecht

Bekijk ook onze FAQ pagina voor veelgestelde vragen over ondernemingsrecht. 

 

“Laatste update d.d. 6 april 2021”

We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken

Wij werken voor: