3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden

Het gaat misschien al een tijd niet goed tussen jullie, maar dit had je niet verwacht. Je partner wil écht scheiden. Terwijl jij nog moet bijkomen van het nare nieuws en nadenkt of relatietherapie misschien nog iets voor jullie kan zijn, is je partner misschien al toekomstplannen voor zichzelf aan het maken. Hoewel je de hoop hebt op een verzoening, is het wel goed om alvast over een aantal dingen na te denken.

Een scheiding brengt zorgen met zich mee. Zorgen over de kinderen, over het huis, het verdelen van spullen en andere geldzaken. In dit artikel lees je 3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden (en jij misschien niet). 

1. Blijf communiceren als je partner wil scheiden

Het is belangrijk om naar je partner uit te spreken wat het voornemen om te gaan scheiden met je doet. Blijf respectvol en probeer niet verwijtend te zijn, want daarmee maak je de afstand tussen jullie groter, en wees eerlijk over je gevoel. Het kan zinvol zijn om afspraken te maken over wanneer je welke punten met elkaar gaat bespreken. Zo houd je overzicht en weet je zeker dat je alles bespreekt wat besproken moet worden. Wist je dat wij een gratis checklist verstrekken met te bespreken onderwerpen bij een voorgenomen scheiding? Je kunt de checklist via deze link aanvragen. Het geeft je houvast en voorkomt dat jullie door de bomen het bos niet meer zien.

2. Scheid hoofdzaken van bijzaken

Wanneer je partner wil scheiden heeft het niet zoveel zin om ruzies en discussies uit het verleden te analyseren. Hoewel je misschien worstelt met “Waarom-vragen”, kun je beter orde op zaken gaan stellen door hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Hoofdzaken zijn: de kinderen, jullie gezondheid, financiën en woonsituatie. Bijzaken zijn werk, spullen, familie, vrienden, etc. Door daarin onderscheid te maken, stel je makkelijker prioriteiten en behoud je meer focus in deze chaotische periode.

Een voorbeeld is het volgende. Je partner wil scheiden maar heeft onvoldoende inkomen om rond te komen. Je denkt misschien dat het nobel is om dit te bespreken, maar je focus ligt dan op een probleem dat niet van jou is. Dat wil niet zeggen dat je je partner niet kunt helpen, maar het is beter voor jou om je aandacht te richten op jezelf en jouw eigen situatie. Hoe zou jij het graag geregeld zien met de kinderen en waar zou jij het liefst wonen?

3. Steek je kop niet in het zand

Het liefst wil je er misschien niet aan denken dat alles nu voorbij is, maar wees realistisch. Je partner wil scheiden, hoe verdrietig dat ook is voor jou en de kinderen. Het heeft geen zin om je kop in het zand te steken of overal maar mee in te stemmen omdat je het nu even niet trekt. Bespreek je situatie met vrienden of familie en verzamel informatie over scheiden en wat daarbij komt kijken. Hoe meer overzicht je hebt, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken. Want ook al is de keuze om te gaan scheiden niet de jouwe geweest, je kunt wel kiezen hoe je met de situatie omgaat. Misschien kan het artikel Scheiding regelen? Denk hieraan je meer helderheid geven.

Vragen over dit artikel of hulp nodig bij echtscheiding?

Meer informatie over scheiden vind je op onze pagina over Familierecht. Je kunt ons vrijblijvend bellen voor meer informatie over scheiden en alles wat daarbij komt kijken. Onze familierecht advocaten in Almelo en Oldenzaal helpen je graag helderheid te geven in jouw situatie.