Contractenrecht

Contractenrecht

Wat is contractenrecht?

Het contractenrecht of overeenkomstenrecht regelt onder andere hoe overeenkomsten tot stand komen, waaraan ze moeten voldoen en wat er gebeurt als je je niet aan een overeenkomst houdt. Het contractenrecht is een onderdeel van het verbintenissenrecht en valt daardoor onder het burgerlijk recht/civielrecht.

Bij het maken van afspraken is vertrouwen van groot belang. Om er zeker van de te zijn dat tussen partijen duidelijk is welke afspraken er zijn gemaakt is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een overeenkomst.

Voorbeelden van overeenkomsten

In het contractenrecht is niet alleen de manier van vastlegging van de afspraken van belang, maar ook de uitleg, de geldigheid en de naleving ervan.  Voorbeelden van overeenkomsten zijn onder meer:
 • arbeidsovereenkomst;
 • koopovereenkomst;
 • aannemingsovereenkomst;
 • overeenkomst van opdracht
 • huurovereenkomst;
 • samenwerkingsovereenkomst;
 • vaststellingsovereenkomst;
Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van contractenrecht of voor veelgestelde vragen over het contractenrecht. 

Advies nodig?
Vraag het Sebastiaan

Dit kunnen wij voor jou betekenen op het gebied van contractenrecht

Het opstellen en beoordelen van overeenkomsten, maar ook discussies daarover, is voor ons dagelijkse kost. Wij begrijpen dat je zeker wilt zijn van jouw zaak. Jij wilt jouw contracten goed geregeld hebben zodat je er geen omkijken naar hebt. Wij helpen je graag met allerlei vragen die vallen onder het contractenrecht. Niet alleen voorzien wij jou van advies en kunnen we voor jou op maat gemaakte overeenkomsten opstellen, maar staan we jou uiteraard ook bij in het geval van een procedure.  

Voor meer informatie over contractenrecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

 “Laatste update d.d. 12 april 2021”

Veelgestelde vragen
over Contractenrecht

Bedrog of dwaling. Wat is dat?

Wanneer je bij het aangaan van een overeenkomst een verkeerde voorstelling van zaken hebt gehad kan sprake zijn van bedrog of dwaling. Bij bedrog heeft de andere partij jou opzettelijk van onjuiste informatie voorzien. Bij dwaling hoeft er geen sprake te zijn van opzettelijkheid. In geval van dwaling kan het ook zo zijn dat de andere partij jou van informatie had kunnen voorzien, maar dit (bewust of onbewust) niet heeft gedaan. Het kan zijn dat de andere partij zelf ook niet over de juiste informatie beschikte. Dan is sprake van wederzijdse dwaling. In het geval van bedrog of dwaling kan een overeenkomst vernietigd worden.

Contract ontbinden. Hoe doe ik dat?

Een contract ontbinden mag niet zomaar. Een overeenkomst brengt verplichtingen over en weer met zich mee. Wanneer je van een overeenkomst of contract af wilt, is het van belang om te weten om welk soort overeenkomst of contract het gaat. Ook is het van belang wat er in de overeenkomst is opgenomen over een contract ontbinden, het opzeggen van een contract of vernietiging daarvan. Voor een aantal bijzondere overeenkomsten zijn er wettelijke bepalingen opgenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een koopovereenkomst, huurovereenkomst en arbeidsovereenkomst. Bij duurovereenkomsten, behoudens bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst en huurovereenkomst, zijn er geen specifieke regelingen in de wet opgenomen. Ongenoemde duurovereenkomsten, zoals een distributieovereenkomst, zijn in beginsel opzegbaar, tenzij partijen anders hebben afgesproken. Daarnaast kan een overeenkomst worden ontbonden wanneer een van de partijen tekortschiet in de nakoming van zijn of haar verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst. De tekortkoming moet dan wel in verhouding staan tot de ontbinding. Ontbinding kan ook via de rechter. Een contract vernietigen kan wanneer sprake is van bedreiging, bedrog, dwaling of misbruik van omstandigheden.

Voorbeeld overeenkomsten. Waar vind ik die?

Voorbeeld overeenkomsten zijn te vinden op het internet. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Op de site Topcontracten.nl kun je voor een gering bedrag standaard contracten en voorbeeld overeenkomsten downloaden. Wij raden je echter aan om vooraf advies in te winnen van een advocaat en het contract of de overeenkomst altijd te laten controleren door een expert, zodat je er verzekerd van bent dat deze specifiek ziet op jouw situatie en jij zo goed mogelijk bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden.

Contractbreuk of wanprestatie. Wat nu?

Een overeenkomst moet in principe altijd worden nagekomen. Wanneer dit niet of slechts gedeeltelijk gebeurd, dan is er sprake van contractbreuk. Contractbreuk wordt ook wel wanprestatie genoemd. Je kunt hierover met de andere partij in overleg gaan. Een advocaat die gespecialiseerd is in contracten en overeenkomsten kun je uiteraard ook om advies vragen. Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om nakoming te vragen van de andere partij of jij kunt je eigen verplichtingen opschorten of de overeenkomst ontbinden of schadevergoeding te eisen. Wanprestatie kan toegestaan zijn in geval van overmacht bijvoorbeeld of onvoorziene omstandigheden.

Bruikleenovereenkomst voorbeeld, waar vind ik die?

Een voorbeelden van een bruikleenovereenkomst is zeker te vinden op het internet. Op de site Topcontracten.nl kun je bijvoorbeeld voor een gering bedrag standaard contracten en overeenkomsten kopen. Je vindt daar een voorbeeld van een bruikleenovereenkomst (bedrijfs)eigendom. Wij raden je wel aan om vooraf advies in te winnen van een huurrecht advocaat. Laat een huurcontract of huurovereenkomst ook altijd controleren door een expert zodat je er verzekerd van bent dat deze jouw situatie van toepassing is. Dan ben jij zo goed mogelijk beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht.  

Waar vind ik een voorbeeld koopovereenkomst of aannemingsovereenkomst?

Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Bijvoorbeeld overeenkomsten op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Op de site Topcontracten.nl kun je voor een gering bedrag standaard contracten en overeenkomsten of een voorbeeld opleverdocument kopen. Wij raden je echter aan om vooraf advies in te winnen van een bouwrecht advocaat en een koopcontract of aannemingsovereenkomst altijd te laten controleren door een expert, zodat je er verzekerd van bent dat deze specifiek ziet op jouw situatie en jij zo goed mogelijk bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Opgebouwde vakantiedagen, hoe zit het ook alweer?

  Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat werknemers op 1 januari 2022 weer (nieuwe) vakantiedagen krijgen. Maar hoe zit het ook alweer met de opgebouwde vakantiedagen van 2021? Wij frissen jou even op!Bij vakantiedagen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en...

  Lees meer
 • Nieuws

  5 voordelen van maatwerk

  5 voordelen van juridisch maatwerk Bij ondernemen komen altijd contracten of voorwaarden om de hoek kijken. Hieronder vijf voordelen van het op maat laten maken van contracten of voorwaarden: 1. Gepersonaliseerd Bij maatwerk zijn contracten of voorwaarden volledig toegespitst op jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld bij de verkoop en levering van...

  Lees meer

Wij werken voor: