Vastgoedrecht

Vastgoedrecht

Wat is vastgoedrecht en wat is bouwrecht?

Vastgoedrecht is het overkoepelende recht dat heeft te maken met alles op het gebied van onroerend goed. Je kunt hierbij denken aan projectontwikkeling, koop/verkoop, financiering, huur/verhuur en bouwrecht. Bouwrecht is een specialisatie binnen het vastgoedrecht, net zoals huurrecht.

Er kunnen geschillen of discussies op het gebied van vastgoedrecht ontstaan tussen een koper en een verkoper van onroerend goed, bij de koop of verkoop van een woning of bedrijfsruimte bijvoorbeeld. Ook kan er een geschil ontstaan tussen bedrijven onderling, een projectontwikkelaar en een bouwbedrijf of architect, of problemen tussen een opdrachtgever en een zzp-er (metselaar, tegelzetter, elektricien of installateur).

Tussen een aannemer en een onderaannemer kan een probleem ontstaan over de uitvoering van een werk, over de inhoud van een aannemingscontract of aannemingsovereenkomst, oplevertermijnen of over de aansprakelijkheid. Geschillen kunnen leiden tot vertraging of stillegging van de bouw. Dat is heel vervelend en natuurlijk niet wat je wilt.

Procedures en bouwrechtgeschillen

Procedures op het gebied van vastgoedrecht en bouwrecht kosten veel tijd en geld.
Afhankelijk van de aard en omvang van het geschil moet je bij een procedure al gauw denken aan enkele maanden tot jaren voordat er een vonnis of beschikking is afgegeven. Procedures of geschillen kunnen worden gevoerd bij de Rechtbank (sector Civiel) of worden voorgelegd aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw, dat is gevestigd in Utrecht. Of een procedure aan de rechter wordt voorgelegd of aan een arbitrage- of geschillencommissie heeft te maken met wat er is opgenomen in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst. Voor ondernemers is het hanteren van, en voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst of aannemingsovereenkomst verwijzen naar, jouw algemene voorwaarden daarom van groot belang.

Uniforme Algemene Voorwaarden (UAV)

De meest gebruikte standaard voorwaarden in de bouw tussen opdrachtgevers en aannemers zijn de Uniforme Algemene Voorwaarden voor de uitvoering van werken en technische installatiewerken (UAV).

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van vastgoedrecht of voor veelgestelde vragen over het vastgoedrecht. 

 

Vastgoed of Bouwrecht advocaat nodig?

Wij helpen vastgoedhandelaren, bouwbedrijven, aannemers, zzp-ers, scholen, woningcorporaties, (particuliere) verhuurders en huurders met al hun vastgoed en bouwrecht zaken. Samen vinden we een oplossing en bedenken we een manier om een langdurig geschil te voorkomen.

Wij helpen je onder andere met:

 • het voeren van onderhandelingen bij een geschil om zo tot een oplossing te komen;
 • het opstellen en beoordelen van aannemingscontracten en (koop)overeenkomsten;
 • het oplossen van problemen met en tussen architecten, aannemers, onderaannemers;
 • het laten nakomen van overeenkomsten wanneer dit niet gebeurt;
 • eventuele verborgen gebreken die je hebt ontdekt na de aankoop van jouw woning.

Voor meer informatie over vastgoedrecht en bouwrecht lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update d.d. 6 april 2021”

Veelgestelde vragen over vastgoedrecht/bouwrecht

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Vordering incasseren? Wacht niet te lang!

  Vordering incasseren? Wacht niet te lang! Stel, een zakelijke relatie...

  Lees meer
 • Nieuws

  Vennoot van een vof? Let op!

  Vennootschap onder firma Verbintenissen en/of vorderingen voortvloeiend uit een arbeidsovereenkomst...

  Lees meer

Wij werken voor: