Faillissementsrecht

Faillissementsrecht

Wat is faillissementsrecht?

Het faillissementsrecht gaat over alle regels die gelden op het moment dat een natuurlijk persoon of rechtspersoon in een toestand verkeert waarin hij is opgehouden te betalen en failliet dreigt te gaan. Daarnaast gaat het over alle regels die gelden nadat iemand failliet is gegaan, surseance van betaling heeft verkregen of is toegelaten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Faillissementsrecht wordt ook wel insolventierecht genoemd. 

Een faillissement kan bij de Rechtbank worden aangevraagd door een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Het kan gaan om een eigen faillissementsaanvraag, maar een derde kan ook jouw faillissement aanvragen wanneer er sprake is van meer dan 1 schuldeiser (met zogeheten steunvorderingen). Onze faillissementsrecht advocaten worden regelmatig door de Rechtbank benoemd tot curator in faillissementen. Zij kunnen je daarom goed adviseren op het gebied van faillissementsrecht en helpen bij het aanvragen van een (eigen) faillissement en met het opstellen van een verzoekschrift tot faillietverklaring van een derde of bij het verweren tegen een faillissementsaanvraag. Een faillissementsaanvraag kan soms ook een effectief pressiemiddel zijn bij het incasseren van jouw vorderingen.

Voorafgaand aan een faillissement kan er overigens sprake zijn van beslaglegging. Alleen de belastingdienst en een deurwaarder zijn wettelijk bevoegd om beslag te leggen. Meer informatie over het leggen van beslag vindt je op onze FAQ pagina.

Onderneming in financieel zwaar weer?

Wanneer jouw onderneming in financieel zwaar weer terecht is gekomen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, is een faillissement niet perse onvermijdelijk. Soms kan een herstructurering of reorganisatie een uitkomst bieden. Daarbij is het van belang om zo snel mogelijk te handelen. Immers, hoe eerder je een van onze experts betrekt bij jouw situatie, hoe groter de kans is dat een faillissement met alle gevolgen van dien kan worden voorkomen. Een schuldenakkoord in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan sinds januari 2021 wellicht ook een optie zijn.   

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van faillissementsrecht of voor veelgestelde vragen over het faillissementsrecht. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij kunnen ons voorstellen dat je het liefst zo min mogelijk te maken hebt met zaken op het gebied van faillissementsrecht. Maar als je er toch mee te maken krijgt, helpen wij jou om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en de beste manier te vinden om erger te voorkomen. 

Voor meer informatie over faillissementsrecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update d.d. 6 april 2021”

Veelgestelde vragen
over Faillissementsrecht

Onderneming in financieel zwaar weer. Wat nu?

Ons advies is om bij financieel zwaar weer meteen in actie te komen. Hoe eerder je advocaat ondernemingsrecht inschakelt, hoe beter. Hij of zij kan je dan helpen overzicht te krijgen en je adviseren welke stappen je het beste kunt nemen om erger (bijvoorbeeld een faillissement) te voorkomen. Dit jaar is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Met de WHOA is een nieuwe regeling in de Faillissementswet opgenomen. De WHOA maakt het voor schuldenaren mogelijk om schulden te saneren door middel van het aanbieden van een onderhands akkoord. Door de coronamaatregelen verkeren veel ondernemingen momenteel in financieel zwaar weer. Dankzij deze regeling krijgen ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast insolvent dreigen te raken, maar wel beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, de kans hun schulden buiten een faillissement te saneren. De WHOA is ook geschikt om bedrijven (buiten een faillissement om) te liquideren. Het WHOA-traject bestaat in principe uit vier stappen. Meer informatie over de WHOA vindt je op onze pagina over faillissementsrecht.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Kan ik mijn werknemers verplichten zich te vaccineren tegen Covid-19?

  Kan ik mijn werknemers verplichten zich te vaccineren tegen Covid-19?Een terechte vraag die de werkgever zich in deze tijd kan afvragen en met name gezien het toenemende aantal besmettingen de afgelopen weken. Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor de werkgever in een dergelijke situatie.Artikel 11 van...

  Lees meer
 • Nieuws

  Voorkom conflicten bij een echtscheiding. 5 tips.

  Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Frustraties over de financiële afwikkeling en de zorg voor de kinderen stapelen zich vaak op, met langdurige en kostbare echtscheidingsprocedures tot gevolg. Een goede samenwerking tussen ex-partners kan dit voorkomen, maar is in veel gevallen behoorlijk ingewikkeld. Er spelen immers de nodige emoties mee....

  Lees meer

Wij werken voor: