Faillissementsrecht

Faillissementsrecht

Wat is faillissementsrecht?

Het faillissementsrecht gaat over alle regels die gelden op het moment dat een natuurlijk persoon of rechtspersoon in een toestand verkeert waarin hij is opgehouden te betalen en failliet dreigt te gaan. Daarnaast gaat het over alle regels die gelden nadat iemand failliet is gegaan, surseance van betaling heeft verkregen of is toegelaten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Faillissementsrecht wordt ook wel insolventierecht genoemd. 

Een faillissement kan bij de Rechtbank worden aangevraagd door een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Het kan gaan om een eigen faillissementsaanvraag, maar een derde kan ook jouw faillissement aanvragen wanneer er sprake is van meer dan 1 schuldeiser (met zogeheten steunvorderingen). Onze faillissementsrecht advocaten worden regelmatig door de Rechtbank benoemd tot curator in faillissementen. Zij kunnen je daarom goed adviseren op het gebied van faillissementsrecht en helpen bij het aanvragen van een (eigen) faillissement en met het opstellen van een verzoekschrift tot faillietverklaring van een derde of bij het verweren tegen een faillissementsaanvraag. Een faillissementsaanvraag kan soms ook een effectief pressiemiddel zijn bij het incasseren van jouw vorderingen.

Voorafgaand aan een faillissement kan er overigens sprake zijn van beslaglegging. Alleen de belastingdienst en een deurwaarder zijn wettelijk bevoegd om beslag te leggen. Meer informatie over het leggen van beslag vindt je op onze FAQ pagina.

Onderneming in financieel zwaar weer?

Wanneer jouw onderneming in financieel zwaar weer terecht is gekomen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, is een faillissement niet perse onvermijdelijk. Soms kan een herstructurering of reorganisatie een uitkomst bieden. Daarbij is het van belang om zo snel mogelijk te handelen. Immers, hoe eerder je een van onze experts betrekt bij jouw situatie, hoe groter de kans is dat een faillissement met alle gevolgen van dien kan worden voorkomen. Een schuldenakkoord in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan sinds januari 2021 wellicht ook een optie zijn.   

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van faillissementsrecht of voor veelgestelde vragen over het faillissementsrecht. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij kunnen ons voorstellen dat je het liefst zo min mogelijk te maken hebt met zaken op het gebied van faillissementsrecht. Maar als je er toch mee te maken krijgt, helpen wij jou om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en de beste manier te vinden om erger te voorkomen. 

Voor meer informatie over faillissementsrecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update d.d. 6 april 2021”

Veelgestelde vragen
over Faillissementsrecht

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Vordering incasseren? Wacht niet te lang!

  Vordering incasseren? Wacht niet te lang! Stel, een zakelijke relatie...

  Lees meer
 • Nieuws

  Vennoot van een vof? Let op!

  Vennootschap onder firma Verbintenissen en/of vorderingen voortvloeiend uit een arbeidsovereenkomst...

  Lees meer

Wij werken voor: