string(4) "page" NULL

Faillissementsrecht

Faillissementsrecht

Wat is faillissementsrecht?

Het faillissementsrecht gaat over alle regels die gelden op het moment dat een natuurlijk persoon of rechtspersoon in een toestand verkeert waarin hij is opgehouden te betalen en failliet dreigt te gaan. Daarnaast gaat het over alle regels die gelden nadat iemand failliet is gegaan, surseance van betaling heeft verkregen of is toegelaten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Faillissementsrecht wordt ook wel insolventierecht genoemd. 

Een faillissement kan bij de Rechtbank worden aangevraagd door een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Het kan gaan om een aanvraag voor jezelf, maar een derde kan ook jouw faillissement aanvragen. Wanneer er sprake is van meer dan één schuldeiser (met zogeheten steunvorderingen) kan een faillissement worden aangevraagd. Onze faillissementsrecht advocaten worden regelmatig door de Rechtbank benoemd tot curator. Wij kunnen je daarom goed adviseren op het gebied van faillissementsrecht. We helpen je bij het aanvragen van jouw (eigen) faillissement of met het opstellen van een verzoekschrift tot faillietverklaring van een derde. Ook kunnen we je helpen of bij het verweren tegen een faillissementsaanvraag.
Wist je dat een aanvraag soms ook een effectief pressiemiddel kan zijn bij het incasseren van jouw vorderingen?

Voorafgaand aan een faillissement kan er sprake zijn van beslaglegging. Alleen de belastingdienst en een deurwaarder zijn wettelijk bevoegd om beslag te leggen. Meer informatie over het leggen van beslag vindt je op onze FAQ pagina.

Onderneming in financieel zwaar weer?

Wanneer jouw onderneming in financieel zwaar weer terecht is gekomen, bijvoorbeeld door de coronacrisis, is een faillissement niet perse onvermijdelijk. Soms kan een herstructurering of reorganisatie een uitkomst bieden. Het is daarbij wel van belang om snel te handelen. Immers, hoe eerder je een van onze experts betrekt bij jouw situatie, hoe groter de kans is dat een faillissement, met alle gevolgen van dien, kan worden voorkomen. Een schuldenakkoord in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan sinds januari 2021 ook een optie zijn.   

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van faillissementsrecht of voor veelgestelde vragen over het faillissementsrecht. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij kunnen ons voorstellen dat je het liefst zo min mogelijk te maken hebt met zaken op het gebied van faillissementsrecht. Maar als je er toch mee te maken krijgt, helpen wij jou om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en de beste manier te vinden om erger te voorkomen. 

Voor meer informatie over faillissementsrecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

Veelgestelde vragen
over Faillissementsrecht

Onderneming in financieel zwaar weer. Wat nu?

Ons advies is om bij financieel zwaar weer meteen in actie te komen. Hoe eerder je advocaat ondernemingsrecht inschakelt, hoe beter. Hij of zij kan je dan helpen overzicht te krijgen en je adviseren welke stappen je het beste kunt nemen om erger (bijvoorbeeld een faillissement) te voorkomen. Per 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Hiermee is een nieuwe regeling in de Faillissementswet opgenomen, waarmee het voor ondernemingen mogelijk is geworden om schulden te saneren en op die wijze een faillissement te voorkomen. Op die manier kunnen ondernemingen die het, bijvoorbeeld door de coronamaatregelen, moeilijk hebben gekregen, maar wel levensvatbaar zijn, toch behoed worden voor verdere problemen. De sanering vindt dan plaats door het aanbieden van een onderhands akkoord aan de schuldeisers. Het WHOA-traject bestaat in principe uit vier stappen. Meer informatie over de WHOA vindt je op onze pagina over faillissementsrecht.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

  • Nieuws

    Ontslag gekregen, wat nu?

    Wanneer je (onverwacht) ontslag gekregen hebt zit je vaak met je handen in je haar. Hoe moet het nu verder? Vind ik wel weer werk? Waar heb ik eigenlijk recht op? Dit artikel gaat over ontslag afwikkelen of aanvechten, en wat je kunt doen om deze onzekere periode door te...

    Lees meer
  • Nieuws

    3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden

    Het gaat misschien al een tijd niet goed tussen jullie, maar dit had je niet verwacht. Je partner wil écht scheiden. Terwijl jij nog moet bijkomen van het nare nieuws en nadenkt of relatietherapie misschien nog iets voor jullie kan zijn, is je partner misschien al toekomstplannen voor zichzelf aan...

    Lees meer

Wij werken voor: