Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Wat is arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht gaat over alle rechten en plichten die een werknemer en een werkgever ten opzichte van elkaar hebben. De gemaakte afspraken worden meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Dit kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract). Een arbeidsrechtadvocaat kan je helpen bij het opstellen van een goede arbeidsovereenkomst.  

Soms ontstaat er tussen een werkgever en een werknemer een arbeidsconflict. Dat is erg vervelend en brengt helaas zorgen met zich mee. Onze arbeidsrechtadvocaten en mediators helpen je graag met het vinden van een oplossing. Meestal is een procedure niet nodig en komen we er met jouw werknemer of werkgever wel uit. En als er wel een procedure wordt gestart, dan halen we uiteraard het maximale uit de situatie voor jou. 

Arbeidsmediator

Er is vaak meer mogelijk dan alleen ontslag. Je zou bijvoorbeeld een arbeidsmediator kunnen inschakelen wanneer je er samen niet uitkomt maar dit wel graag wilt. Ook als je besloten hebt afscheid van elkaar te nemen dan kan dit met zowel een arbeidsmediator als met een arbeidsrechtadvocaat. De afspraken die je dan samen maakt kunnen vastgelegd worden in het personeelsdossier of, bij einde dienstverband, in een vaststellingsovereenkomst. Tijdens een exit gesprek kan eveneens gesproken worden over de hoogte van de eventuele transitievergoeding. 

Ontslagcriteria werkgever en transitievergoeding

Een werkgever mag een werknemer echter niet zomaar (op staande voet) ontslaan. Een gegeven ontslag is terecht als deze voldoet aan een aantal criteria, de zogeheten ontslaggronden. Een werknemer is namelijk wettelijk beschermd tegen ongeldige redenen voor ontslag, daarmee wordt ontslagbescherming bedoeld. Tijdens een dienstverband moet altijd sprake zijn van “goed werkgeverschap” en “goed werknemerschap”, twee belangrijke begrippen in het arbeidsrecht.  

Bij ontslag kan sprake zijn van een transitievergoeding voor de werknemer. Wat een transitievergoeding is en hoe deze berekend wordt, lees je in dit blogartikelVan een transitievergoeding is overigens geen sprake bij ontslag op staande voet.

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van arbeidsrecht of voor veelgestelde vragen. 

Advies over arbeidsrecht nodig?
Vraag het Sebastiaan

Wat kunnen wij voor jou betekenen op het gebied van arbeidsrecht?

Het spreekt voor zich dat wij weten hoe we overeenkomsten op het gebied van arbeidsrecht moeten opstellen, zoals arbeidsovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten, maar weet je ook dat we je kunnen adviseren bij ziekteverzuim of een reorganisatie? Voor juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht, zoals bij een arbeidsconflict, ontslag of andere arbeidsrechtelijke vraagstukken, kun je contact met ons opnemen. 

Voor meer informatie lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Voor informatie over de kosten van een arbeidsrecht advocaat bezoek je onze tarievenpagina

Veelgestelde vragen
over arbeidsrecht

Verlof of vakantiedagen uitbetalen?

Is het mogelijk om verlof of vakantiedagen uit te (laten) betalen? Een werknemer heeft recht op 4x het aantal werkuren per week aan verlofdagen. Dit is wettelijk vastgelegd. Wettelijke verlofdagen hebben een geldigheidsduur van een halfjaar na afloop van een kalenderjaar. Als de verlofdagen van het voorgaande jaar niet tijdig worden opgenomen dan vervallen deze in zijn geheel. Het is dus verstandig als werkgever om de werknemer hierop te wijzen en de verlofopname te stimuleren, bijvoorbeeld door een vakantie rondom huis te plannen. Het bovenwettelijke verlof, dus de dagen die uitstijgen boven de wettelijke verlofdagen, hebben een verjaringstermijn van 5 jaar. Deze dagen mogen worden uitbetaald. Bij het uitbetalen van deze verlofdagen moet ook 8% vakantietoeslag worden uitbetaald. Voor een werkgever is het verstandig om het wettelijk verlof en het bovenwettelijk verlof apart te registreren om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid.    

Arbeidsovereenkomst, wat staat erin?

In een arbeidsovereenkomst wordt opgenomen onder welke voorwaarden een werknemer bij een werkgever in dienst treedt. Een goede arbeidsovereenkomst bevat een aantal belangrijke voorwaarden, zoals de datum van indiensttreding, de functie, de hoogte van het salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling. Ook kan een relatiebeding of concurrentiebeding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Voorbeeld overeenkomsten. Waar vind ik die?

Voorbeeld overeenkomsten zijn te vinden op het internet. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Op de site Topcontracten.nl kun je voor een gering bedrag standaard contracten en voorbeeld overeenkomsten downloaden. Wij raden je echter aan om vooraf advies in te winnen van een advocaat en het contract of de overeenkomst altijd te laten controleren door een expert, zodat je er verzekerd van bent dat deze specifiek ziet op jouw situatie en jij zo goed mogelijk bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Wat zijn octrooien?

  Voor jou als ondernemer is het van groot belang om je niet alleen te focussen op de fysieke kant van je bedrijf, maar ook op de bescherming van je creativiteit, ideeën en uitvindingen. Jouw ontwerpen of ideeën kunnen gamechangers zijn op de markt, waarbij concurrentie op de loer kan liggen....

  Lees meer
 • Nieuws

  Verplicht rapporteren zakelijk en woon-werkverkeer

  Wat houdt dit in? Vanaf 1 januari 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om jaarlijks gegevens te verstrekken over woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Jij, als grote werkgever, moet inzicht geven in de CO2-uitstoot en dit biedt jou mogelijkheden om de uitstoot te verminderen. Deze verplichting komt voort...

  Lees meer

Wij werken voor: