Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Wat is arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht gaat over alle rechten en plichten die een werknemer en een werkgever ten opzichte van elkaar hebben. De gemaakte afspraken worden meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Dit kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract). Een arbeidsrecht advocaat kan je helpen bij het opstellen van een goede arbeidsovereenkomst.  

Soms ontstaat er tussen een werkgever en een werknemer een geschil. Dat is erg vervelend en brengt helaas zorgen met zich mee. Onze advocaten en mediators helpen je graag met het vinden van een oplossing. Meestal is een procedure niet nodig en komen we er met de andere partij wel uit. En als er wel een procedure wordt opgestart, dan halen we uiteraard het maximale uit de situatie voor jou.

Arbeidsmediator

Er is vaak meer mogelijk dan alleen ontslag. Je zou bijvoorbeeld een arbeidsmediator kunnen inschakelen wanneer je er samen niet uitkomt maar dit wel graag wilt. Ook als je besloten hebt afscheid van elkaar te nemen dan kan dit met zowel een arbeidsmediator als met een arbeidsrecht advocaat. De afspraken die je dan samen maakt kunnen vastgelegd worden in het personeelsdossier of, bij einde dienstverband, in een vaststellingsovereenkomst. Tijdens een exit gesprek kan eveneens gesproken worden over de hoogte van de eventuele transitievergoeding. Van een transitievergoeding is overigens geen sprake bij ontslag op staande voet.

Ontslagcriteria werkgever

Een werkgever mag een werknemer echter niet zomaar (op staande voet) ontslaan. Een gegeven ontslag is terecht als deze voldoet aan een aantal criteria, de zogeheten ontslaggronden. Een werknemer is namelijk wettelijk beschermd tegen ongeldige redenen voor ontslag, daarmee wordt ontslagbescherming bedoeld. Tijdens een dienstverband moet altijd sprake zijn van “goed werkgeverschap” en “goed werknemerschap”, twee belangrijke begrippen in het arbeidsrecht.  

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van arbeidsrecht of voor veelgestelde vragen. 

Advies over arbeidsrecht nodig?
Vraag het Sebastiaan

Wat kunnen wij voor jou betekenen op het gebied van arbeidsrecht?

Het spreekt voor zich dat wij weten hoe we overeenkomsten op het gebied van arbeidsrecht moeten opstellen, zoals arbeidsovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten, maar weet je ook dat we je kunnen adviseren bij ziekteverzuim of een reorganisatie? Ook met algemene vragen over het arbeidsrecht kun je bij ons terecht.  

Voor meer informatie lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update 8 april 2021”

Veelgestelde vragen
over arbeidsrecht

Verlof of vakantiedagen uitbetalen?

Is het mogelijk om verlof of vakantiedagen uit te (laten) betalen? Een werknemer heeft recht op 4x het aantal werkuren per week aan verlofdagen. Dit is wettelijk vastgelegd. Wettelijke verlofdagen hebben een geldigheidsduur van een halfjaar na afloop van een kalenderjaar. Als de verlofdagen van het voorgaande jaar niet tijdig worden opgenomen dan vervallen deze in zijn geheel. Het is dus verstandig als werkgever om de werknemer hierop te wijzen en de verlofopname te stimuleren, bijvoorbeeld door een vakantie rondom huis te plannen. Het bovenwettelijke verlof, dus de dagen die uitstijgen boven de wettelijke verlofdagen, hebben een verjaringstermijn van 5 jaar. Deze dagen mogen worden uitbetaald. Bij het uitbetalen van deze verlofdagen moet ook 8% vakantietoeslag worden uitbetaald. Voor een werkgever is het verstandig om het wettelijk verlof en het bovenwettelijk verlof apart te registreren om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid.    

Corona: niet opgenomen vakantiedagen van werknemers

Hoe ga je om met niet opgenomen vakantiedagen in coronatijd? Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om verlof op te nemen als er onvoldoende werk is. Wettelijk gezien kan een werknemer zelf bepalen wanneer hij of zij verlof opneemt. Wel kan de werkgever, gezien de bijzondere tijd, in overleg met de werknemer gaan om het opnemen van verlof te stimuleren. Een enkele verwijzing naar de coronacrisis is vooralsnog onvoldoende om een werknemer te verplichten (een gedeelte van) de vakantiedagen te laten opnemen. Als sprake is van onvoorziene omstandigheden en de werkgever gemotiveerd kan aantonen dat hij een gerechtvaardigd belang heeft dat werknemer vakantiedagen opneemt en dat belang zou prevaleren boven het belang van de werknemer om geen dagen op te nemen, dan zou het op grond van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) mogelijk zijn om een werknemer toch te dwingen (een gedeelte van) de vakantiedagen op te nemen.

Corona: loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en verzuim

Is loondoorbetaling in coronatijd bij ziekte en verzuim verplicht?  Als een werknemer ziek is als gevolg van corona, dan is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Dit is hetzelfde als bij andere ziektes. Als iemand niet in staat is om te werken dan moet het loon doorbetaald worden. Wel rust op de werknemer de verplichting om te melden dat hij geïnfecteerd is met het coronavirus. Als de werknemer positief getest is, maar alleen milde klachten heeft en thuiswerken derhalve mogelijk is, dan kan hij/zij gewoon werken en is er geen sprake van ziekte. Als de werknemer in staat is om te werken, maar het werk zich er niet voor leent, waardoor er dus niet gewerkt wordt, dan is de werkgever nog wel verplicht om loon door te betalen. (want de situatie komt voor rekening van de werkgever).  

Arbeidsovereenkomst, wat staat erin?

In een arbeidsovereenkomst wordt opgenomen onder welke voorwaarden een werknemer bij een werkgever in dienst treedt. Een goede arbeidsovereenkomst bevat een aantal belangrijke voorwaarden, zoals de datum van indiensttreding, de functie, de hoogte van het salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling. Ook kan een relatiebeding of concurrentiebeding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Voorbeeld overeenkomsten. Waar vind ik die?

Voorbeeld overeenkomsten zijn te vinden op het internet. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Op de site Topcontracten.nl kun je voor een gering bedrag standaard contracten en voorbeeld overeenkomsten downloaden. Wij raden je echter aan om vooraf advies in te winnen van een advocaat en het contract of de overeenkomst altijd te laten controleren door een expert, zodat je er verzekerd van bent dat deze specifiek ziet op jouw situatie en jij zo goed mogelijk bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Ontslag gekregen, wat nu?

  Wanneer je (onverwacht) ontslag gekregen hebt zit je vaak met je handen in je haar. Hoe moet het nu verder? Vind ik wel weer werk? Waar heb ik eigenlijk recht op? Dit artikel gaat over ontslag afwikkelen of aanvechten, en wat je kunt doen om deze onzekere periode door te...

  Lees meer
 • Nieuws

  3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden

  Het gaat misschien al een tijd niet goed tussen jullie, maar dit had je niet verwacht. Je partner wil écht scheiden. Terwijl jij nog moet bijkomen van het nare nieuws en nadenkt of relatietherapie misschien nog iets voor jullie kan zijn, is je partner misschien al toekomstplannen voor zichzelf aan...

  Lees meer

Wij werken voor: