Letselschade

Letselschade

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die door lichamelijke verwondingen of psychische problemen is opgelopen. Bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval, een verkeersongeval, een medische fout, een ondeugdelijk product of door een dier.

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje, denk aan een aanrijding waarbij je van achteren bent aangereden met een whiplash tot gevolg, een val van een paard, een motorongeluk en misschien behoort jouw beroep wel tot één van de risicoberoepsgroepen (bijvoorbeeld schilders, timmerlieden, stukadoors of metselaars). 

Materiële schade

Letselschade kan bestaan uit materiële schade, als:

  • Verlies van inkomsten;
  • Medische kosten die niet door uw verzekeraar worden vergoed;
  • Aanpassingen aan uw auto of uw woning;
  • Hulp in de huishouding of bij het onderhoud van uw huis;
  • Studievertraging;
  • Reiskosten;
  • Kosten zonder nut (zoals lidmaatschap sportvereniging).

Immateriële schade

Letselschade kan ook immateriële schade zijn, zoals verdriet, pijn en het verlies aan levensvreugde die het gevolg kunnen zijn van het incident. De vergoeding van deze schade heet smartengeld. Voor het bepalen van de hoogte van het smartengeld zijn geen standaarden.

Onze letselschade advocaten zijn er voor jou

Naast dat het letsel zeer ingrijpende gevolgen kan hebben voor je leven, toekomst en gezin, kan het ook de nodige juridische rompslomp met zich meebrengen. Een langdurig onderhandelingsproces bijvoorbeeld. Daar wil je je niet mee bezig houden. Je wilt je richten op je gezondheid en herstel. Wij nemen jou deze rompslomp dan ook graag uit handen.

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van letselschade of voor veelgestelde vragen over letselschade. 

Wie zijn onze letselschade advocaten?

Willem Brusse en Nicole Kienhuis zijn onze letselschade advocaten. Wat zij belangrijk vinden is dat er recht wordt gedaan aan een ontstane situatie zodat eenieder die een beroep op ons kantoor doet, na afloop met een tevreden gevoel die vervelende of nare periode kan afsluiten. Je wilt het immers een plek kunnen geven en je focussen op de toekomst.

‘No cure, no pay’

Volgens de gedragsregels van de Orde mogen advocaten geen ‘no cure, no pay’ constructies aanbieden. Hoewel een dergelijke constructie wellicht verleidelijk klinkt, betekent dit niet dat daarmee altijd het onderste uit de kan wordt gehaald. En dat is nu juist wat wij wél willen voor onze klanten. Wij zullen voorafgaand aan onze werkzaamheden met jou bespreken met welke kosten je eventueel rekening dient te houden. Dat vinden wij eerlijk en duidelijk. 

Voor meer informatie over letselschade lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update d.d. 30 maart 2021”

Veelgestelde vragen
over Letselschade

Beste letselschade specialist, waar vind ik die?

De beste letselschade specialist weet hoe belangrijk een goede afwikkeling is en zet jouw belangen voorop. Een letselschade advocaat is een advocaat die zich verdiept heeft in letselschade. Advocaten hebben bovendien altijd een universitaire achtergrond en hebben daarnaast nog een driejarige beroepsopleiding gevolgd. Advocaten hebben zich te houden aan bepaalde gedragsregels en de Orde van Advocaten houdt daarop toezicht. Zo legt de Orde de advocatuur een aantal verplichtingen op, waaronder het jaarlijks behalen van opleidingspunten. Deze opleidingspunten moeten behaald worden op de rechtsgebieden waarin de advocaat adviseert en procedeert. Dat geldt ook voor letselschade.  Niet alleen beschikt een letselschadeadvocaat dus over een hogere graad van kennis en expertise dan een letselschadejurist, maar biedt deze jaarlijkse opleidingsverplichting dus een extra garantie voor de bekwaamheid van de letselschadeadvocaat. Wij garanderen kennis, expertise en ervaring op het gebied van letselschade.    

Ik heb letselschade zelf veroorzaakt, wat nu?

Wanneer je letselschade zelf veroorzaakt hebt is het belangrijk om te weten of je hiervoor verzekerd bent. Voor ongevallen in het verkeer hebben de meeste mensen namelijk een schadeverzekering inzittenden afgesloten. Check eerst of dit in jouw geval ook zo is. Wanneer je onverzekerd een ongeluk veroorzaakt, ben je volledig aansprakelijk voor alle letselschade die voortvloeit, zowel die van jezelf als de schade die is ontstaan voor een ander. Wanneer je in loondienst bent mag je ervan uitgaan dat je werkgever verzekerd is voor schade die jij hebt opgelopen of per ongeluk hebt veroorzaakt terwijl je aan het werk was.

Wat is de hoogte van letselschade bedragen?

De hoogte van letselschade bedragen (schadevergoeding) is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact op uw dagelijks leven. Wanneer je bijvoorbeeld je werk niet meer volledig kunt doen, wordt daarmee rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte. Er zijn geen standaard bedragen voor letselschade, want elke situatie is immers anders. Onze letselschade advocaten maken op basis van eerdere rechterlijke uitspraken een goede inschatting van de hoogte van de letselschade bedragen. De schadevergoeding loopt op wanneer er niet alleen sprake is van materiële schade maar ook van immateriële schade.

Uitbetaling letselschade, hoe lang duurt het?

Uitbetaling van letselschade kan lang duren. Dat is mede afhankelijk van de onderhandelingen. Als de aansprakelijkheid en de schade zijn erkend, dan betaalt de tegenpartij meestal eerst een voorschot. Het hangt van de ernst van de schade af hoe lang het duurt voordat tot uitbetaling van letselschade wordt overgegaan. Het kan zijn dat een verzekeraar een medisch onderzoek laat instellen of een voorstel doet om de letselschade ineens af te kopen. Meestal dekt de vergoeding dan niet alle schade. Wij adviseren dan ook om niet te snel akkoord te gaan met een afkoop voorstel, maar je eerst goed te laten informeren door een letselschade expert. Je kunt namelijk op langere termijn te maken krijgen met inkomensverlies; iets dat je wellicht nu nog niet kunt voorzien.  Een letselschade specialist weet waar je op korte en lange termijn allemaal aan moet denken in het geval van letselschade.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

  • Nieuws

    Enkel glas, geen gebrek. Of toch wel?

    Hoewel de overheid stelt dat enkel glas géén gebrek is aan een pand, luidde het oordeel van deze rechter anders. De eigenaar van een monumentaal pand in Amsterdam is namelijk opgedragen om o.a. alle ramen met enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Omdat het om een monumentaal pand gaat,...

    Lees meer
  • Nieuws

    Wat zijn octrooien?

    Voor jou als ondernemer is het van groot belang om je niet alleen te focussen op de fysieke kant van je bedrijf, maar ook op de bescherming van je creativiteit, ideeën en uitvindingen. Jouw ontwerpen of ideeën kunnen gamechangers zijn op de markt, waarbij concurrentie op de loer kan liggen....

    Lees meer

Wij werken voor: