Personen- en Familierecht
Brusse & Masselink > Rechtsgebieden > Personen- en Familierecht
Wat is personen- en familierecht?
Het personen- en familierecht richt zich specifiek op zaken die te maken hebben met afstamming, geboorte, huwelijk en echtscheiding. Het personen- en familierecht is een zeer breed rechtsgebied. Personen- en familierecht heeft alles te maken met menselijke relaties. Een familierecht advocaat
- echtscheidingen (procedures, ouderschapsplan, kinderalimentatie, partneralimentatie, omgangsregelingen);
- zaken met betrekking tot de kinderen (naamswijziging, ouderlijk gezag, zorgregeling, verhuizen na een scheiding, adoptie);
- zorg (ondertoezichtstellingen, uithuisplaatsingen, curatele- en bewindstellingen);
- einde samenleving (boedelverdeling)
Echtscheiding
Bij een echtscheiding komt veel kijken en zeker wanneer er ook kinderen in het spel zijn. Voor ouders is het van groot belang stil te staan bij de consequenties die een echtscheiding voor de kinderen met zich meebrengt. Een website waarop meer informatie te vinden is over de gevolgen van een echtscheiding voor kinderen is die van Villa Pinedo.
Familiemediation
Een familiemediator kan jullie tijdens de echtscheiding of bij andere familierechtelijke geschillen begeleiden. Meer informatie vind je op onze pagina over Familiemediation.
Kwesties over familierecht liggen vaak erg gevoelig. Wij begrijpen dat. Daarom vinden wij het belangrijk om goed bereikbaar te zijn voor jou en adequaat te reageren óf juist even een pas op de plaats te maken.
Voor meer informatie over personen- en familierecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!
Veelgestelde vragen
over Personen- en Familierecht
Als je getrouwd bent krijg je automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen die tijdens het huwelijk worden geboren. Wanneer je als ouder ongehuwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, dan kun je gezag aanvragen bij de rechtbank. Als jullie het daarover eens zijn kun je gezag aanvragen zonder behulp van een advocaat via de website van de Rechtspraak. Wanneer er aan alle voorwaarden is voldaan, wordt het gezag binnen twee weken ingeschreven in het gezagsregister. Om gezag aan te kunnen vragen moet je een kind erkend te hebben. Erkenning vindt plaats voor de geboorte, na de geboorte (tijdens de aangifte) of op een later moment. Om een kind onder de 16 jaar te erkennen heb je onder andere instemming nodig van de moeder, mag je geen bloedverwant zijn van de moeder en mogen er niet al 2 ouders zijn. Wij helpen je graag met al je vragen over gezag en omgang. Ook kunnen wij je bijstaan in procedures over gezag aanvragen.
Wanneer je alimentatie moet betalen of recht hebt op alimentatie wil je graag weten waar je aan toe bent. De hoogte van alimentatie kun je met je ex-partner afstemmen en vastleggen wanneer je on speaking terms bent. Partneralimentatie kun je vastleggen in het echtscheidingsconvenant en kinderalimentatie in een ouderschapsplan. Wanneer je er samen niet uitkomt, is het verstandig de alimentatie te laten berekenen door een familierecht advocaat. Er komt veel kijken bij het opstellen van een alimentatieberekening. Zoals waar het kind/de kinderen hun hoofdverblijf hebben, of er sprake is van co-ouderschap, het inkomen ten tijde van het huwelijk of de samenwoning, eventuele schulden of bijzondere kosten. Het betalen of ontvangen van partneralimentatie heeft gevolgen voor belastingen en toeslagen. Er zijn geen standaard bedragen voor te betalen kinderalimentatie. Bij co-ouderschap gelden andere regels bij het berekenen van alimentatie. Alimentatie wordt jaarlijks geïndexeerd.
Wanneer de omgang met je kind geweigerd is, is dat verschrikkelijk. Elk kind en elke ouder hebben volgens de wet recht op omgang met elkaar. Ook wanneer de ouder geen gezag heeft over het kind. Wel wordt er gekeken of de omgang in het belang is van het kind. Er mag dus geen sprake zijn van een situatie die nadelige gevolgen heeft voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van het kind en de leefsituatie moet verantwoord zijn. Wat in een bepaalde situatie verantwoord is, wordt beoordeeld aan de hand van de omstandigheden van het geval. Wanneer een kind de leeftijd van 12 heeft bereikt mag het kind ook zelf zijn/haar mening geven over de omgang. Een omgangsregeling kan worden vastgesteld of gewijzigd in overleg tussen de ouders onderling of met tussenkomst van de rechter.
Als je de beslissing hebt genomen om te scheiden kan het zijn dat je partner het hier niet mee eens is. Wees duidelijk over je wens om te scheiden en laat je vooral niet leiden door schuldgevoelens naar je partner of de kinderen. Afstand nemen van je partner kan zinvol zijn, bijvoorbeeld als de spanningen oplopen, maar probeer wel in gesprek te blijven. Een onderlinge regeling verdient namelijk meestal de voorkeur boven een procedure. Schakel als je wilt scheiden in ieder geval een echtscheidingsadvocaat in die met je meedenkt. Wat zijn bijvoorbeeld jouw rechten en verplichtingen? Een echtscheidingsadvocaat kan je ook aangeven welke stappen je het beste kunt ondernemen, voor jouw toekomst en die van de kinderen. Download ons stappenplan voor meer informatie of neem contact met onze ervaren en betrokken familierecht advocaten.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!
Het laatste nieuws
- Nieuws
Arbeidsconflict oplossen in 6 stappen; zo doe je dat!
Het oplossen van een arbeidsconflict vereist vaak een constructieve aanpak waarbij alle betrokken partijen bereid zijn om samen te werken aan een oplossing. Of je nu werkgever of werknemer bent, deze waardevolle inzichten helpen je om conflicten effectief aan te pakken en een positieve werkcultuur te creëren. Stap 1: Erken...
Lees meer - Nieuws
Arbeidsovereenkomst: wat werkgevers en werknemers willen weten
De arbeidsovereenkomst is een essentieel document dat de basis vormt voor de relatie tussen werkgevers en werknemers in Nederland. In dit blog lees je over de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten en uit welke belangrijke elementen een arbeidsovereenkomst bestaat. Wat is een arbeidsovereenkomst? Een arbeidsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen een...
Lees meer