Intellectueel Eigendom
Brusse & Masselink > Intellectueel Eigendom
Wat is Intellectueel Eigendom?
Het intellectueel eigendomsrecht (IE) beslaat een breed spectrum aan juridische bescherming voor intellectuele creaties en innovaties. Binnen dit rechtsgebied zijn er verschillende onderwerpen van groot belang, elk met hun eigen regelgeving. Hieronder volgt een overzicht van enkele belangrijke onderwerpen binnen het intellectueel eigendomsrecht.
Auteursrecht
Het auteursrecht is bedoeld om de exclusieve rechten van de maker van originele creatieve werken te beschermen. Dit recht stimuleert creativiteit en beloont de makers voor hun inspanningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld teksten, beelden en (schets-)ontwerpen.
Octrooirecht
Het octrooirecht biedt bescherming aan uitvinders en innovators voor hun uitvindingen en technologische ontwikkelingen gedurende een specifieke periode. Het geeft hen het exclusieve recht om hun uitvinding commercieel te exploiteren. Ook stimuleert het onderzoek en ontwikkeling, door uitvinders te belonen met monopolie over hun uitvinding, wat hen aanmoedigt om te blijven innoveren.
Merkenrecht
Het merkenrecht richt zich op de bescherming van merken, logo’s en namen die worden gebruikt om producten of diensten te onderscheiden van anderen op de markt. Het waarborgt merkherkenning en vertrouwen bij consumenten en voorkomt verwarring tussen verschillende merken.
Handelsnaamrecht
Dit recht beschermt de naam waaronder een onderneming opereert. Het is gericht op het voorkomen van verwarring en misleiding in de markt. Het zorgt ervoor dat bedrijven een unieke identiteit behouden en herkenbaar zijn voor hun klanten.
Modelrecht
Het modelrecht biedt bescherming voor het uiterlijk en de vormgeving van producten, en is vooral relevant voor industrieel ontwerpers en fabrikanten. Het modelrecht garandeert dat het ontwerp niet zonder toestemming wordt gekopieerd, wat essentieel is voor industrieel ontwerp en het uiterlijk van producten.
Portretrecht
Dit recht beschermt het gebruik van het beeld of de afbeelding van een persoon, vooral tegen ongeautoriseerd commercieel gebruik. Het waarborgt de privacy en rechten van individuen met betrekking tot hun eigen afbeeldingen.
Intellectueel eigendom
Het is van groot belang voor bedrijven en individuen om hun intellectuele eigendom te beschermen en te waarborgen dat zij de rechten hebben om hun creaties en innovaties te benutten. Bij complexe juridische vraagstukken op het gebied van intellectueel eigendomsrecht is het raadzaam om deskundig advies in te winnen van een advocaat die kennis en ervaring heeft op het gebied van intellectueel eigendom.
Wil je meer weten over hoe je jouw intellectuele eigendom kunt beschermen en optimaal benutten? Neem dan contact op met onze IE advocaten Maarten Booijink en Willem Brusse. Zij helpen je graag met al jouw vragen over portretrecht, auteursrecht en andere vragen over intellectueel eigendom.
Lees ook onze artikelen over Intellectueel eigendom of bekijk onze FAQ pagina voor veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Veelgestelde vragen
over Intellectueel Eigendom
Het kan gebeuren dat je per ongeluk inbreuk maakt op portretrecht omdat je niet op de hoogte was van de wet- en regelgeving hierover. Wat je kunt doen is schriftelijk je excuses aanbieden en het betreffende portret verwijderen. Voorkom verdere stappen door snel te handelen. Bel desgewenst met één van onze Intellectueel Eigendom advocaten, zoals Willem Brusse.
Je mag niet zomaar een portret publiceren. Hiervoor is (schriftelijke) toestemming vereist, tenzij het binnen journalistieke of artistieke uitzonderingen valt. Commercieel gebruik vereist altijd toestemming. Ook op openbare plaatsen en evenementen geldt portretrecht. Toestemming blijft nodig. Blurren biedt geen garantie op onherkenbaarheid. Wil je weten wat je wel kunt doen? Neem contact met ons op!
Na overlijden vervalt portretrecht niet automatisch. Het blijft bestaan, maar met beperkingen. In veel gevallen gaat het portretrecht over naar erfgenamen, die het recht hebben om het gebruik van het portret te controleren. Portretrecht beoogt misbruik van het beeld van overledenen te voorkomen, zoals commercieel gebruik zonder toestemming. In sommige gevallen kunnen uitzonderingen gelden, zoals gebruik voor journalistieke doeleinden. Sommige beroemdheden beheren hun portretrecht als commercieel erfgoed, zelfs na hun overlijden.
Een merkregistratie versterkt je merk, vergemakkelijkt geschillenoplossing en biedt exclusieve rechten. Het proces van merkregistratie omvat verschillende stappen, waaronder onderzoek, het indienen van de merkaanvraag, publicatie, bezwaarperiode en registratie. Registraties moeten periodiek worden vernieuwd. Onze Intellectueel Eigendom advocaten kunnen je adviseren over het registratieproces, zodat jij het proces zo soepel mogelijk doorloopt.
Ja, software kan worden gepatenteerd. Om in aanmerking te komen voor een octrooi moet de software-innovatie nieuw, niet voor de hand liggen en bruikbaar zijn. Het proces van indienen tot verlening kan enkele jaren duren. Voor advies over het aanvragen van een octrooi voor software, neem je contact op met een van onze Intellectueel Eigendom advocaten.
Een geregistreerde handelsnaam biedt wettelijke bescherming en versterkt je zakelijke identiteit. Het is een administratieve procedure die bestaat uit een aantal te nemen stappen, waaronder het onderzoeken of een handelsnaam niet al in gebruik is. Ook dien je een rechtsvorm te kiezen en de handelsnaam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ook de KvK controleert of de handelsnaam beschikbaar is. Wij kunnen je helpen bij de te nemen stappen voor het registeren van een handelsnaam.
Octrooiverlening varieert, maar gemiddeld duurt het proces tussen de één tot drie jaar. Na het indienen van een octrooiaanvraag volgt een onderzoek door het octrooibureau om de nieuwheid en inventiviteit te beoordelen. Dit kan leiden tot wijzingen in de aanvraag. Als het octrooi wordt verleend, is het beperkt geldig. Wij bieden begeleiding in elke fase zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het te doorlopen traject.
Meld mogelijke inbreuken onmiddellijk. Wij adviseren jou over de stappen die je wilt zetten, variërend van een formele brief waarin de inbreukmaker wordt gesommeerd tot het onmiddellijk stoppen met de inbreuk tot het voeren van een gerechtelijke procedure.
Beperkt, maar soms is gebruik mogelijk onder "fair use". Fair use is een juridisch concept dat het beperkte gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming toestaat, voor doeleinden zoals kritiek, commentaar, nieuwsrapportage, onderwijs en parodie, zonder inbreuk te maken.
Je kunt een idee beschermen met een octrooi, auteursrecht of merkregistratie, afhankelijk van het soort idee (tekening/logo/foto/ontwerp/product etc.). Onze Intellectueel Eigendom advocaten kunnen je helpen de juiste strategie te bepalen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!
Het laatste nieuws
- Nieuws
10 punten voor ZZP-ers om rekening mee te houden
Hieronder staan 10 punten waar je als ZZP-er rekening mee wilt houden om ervoor te zorgen dat samenwerkingen soepel verlopen en waarmee je mogelijke geschillen kunt voorkomen. 1. Samenwerkingsovereenkomst Zorg voor een duidelijke en gedetailleerde samenwerkingsovereenkomst die de verantwoordelijkheden, verplichtingen en rechten van alle partijen vastlegt. Denk daarbij aan het werk,...
Lees meer - Nieuws
Komende wijzigingen in het verlofstelsel
De afgelopen jaren is het verlofstelsel in Nederland aanzienlijk gegroeid. Vooral als het gaat om verlofregelingen voor de zorg van jonge kinderen. Er zijn maar liefst zeven verschillende opties, wat voor zowel werknemers als werkgevers verwarrend kan zijn. In dit artikel lees je over de komende wijzigingen in het verlofstelsel. Op...
Lees meer