Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen

Het belang van algemene voorwaarden

Het belang van correct opgestelde en juist toegepaste algemene voorwaarden wordt vaak onderschat. In de juridische praktijk komen we regelmatig bedrijven tegen die hun voorwaarden klakkeloos overnemen van andere websites of zelfs helemaal geen voorwaarden hanteren, laat staan deze correct toepassen. Waar dien je op te letten?

Wat staat er in algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden bevatten de regels die van toepassing zijn op jouw bedrijf en de levering van jouw diensten en/of producten. Denk aan betalingsvoorwaarden, garanties, aansprakelijkheid, levering, verzending, verpakking, eigendomsvoorbehoud, retentie, verpanding, herroeping, klachtenregeling, overmacht, faillissement en surseance, onderzoek en reclames, verjaring, vrijwaring, verzekering, meer- en minderwerk, toepasselijk recht (bij internationale zakenpartners) en geschillenbeslechting.

Voorbeelden

De aard van je onderneming en de branche waarin je actief bent, bepalen of je voorwaarden kort en bondig zijn of uitgebreid en gedetailleerd. Voorbeelden zijn ruimschoots beschikbaar op het internet, inclusief inkoop- en leveringsvoorwaarden. Brancheverenigingen bieden ook standaardmodellen aan, zoals voor de horeca, de metaalsector, en de bouwsector. Echter, wees gewaarschuwd voor het gebruik van generieke voorwaarden, aangezien deze vaak niet perfect aansluiten op jouw bedrijf, diensten en/of producten, wat financiële risico’s met zich meebrengt bij geschillen met jouw afnemers.

Algemene voorwaarden voor ZZP

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is het belangrijk om op maat gemaakte algemene voorwaarden te hanteren om verschillende redenen. Je hebt als zzp’er waarschijnlijk unieke diensten, tarieven, leveringsvoorwaarden en andere aspecten die specifiek zijn voor jouw bedrijf. Standaard algemene voorwaarden zijn vaak te algemeen en sluiten mogelijk niet nauw aan bij jouw behoeften of op jouw diensten.

Door zorgvuldig geformuleerde bepalingen op te nemen, kun je jezelf beschermen tegen geschillen, betalingsproblemen, of andere juridische uitdagingen die zich kunnen voordoen in jouw specifieke bedrijfscontext. Daarnaast laat je met op maat gemaakte voorwaarden zien dat je serieus en professioneel te werk gaat. Het wekt vertrouwen bij potentiële klanten of opdrachtgevers, zoals aannemers, omdat het laat zien dat je je zaken goed hebt geregeld en dat je helderheid biedt over de voorwaarden waaronder je werkt.

Algemene voorwaarden laten opstellen?

Overweeg om je eigen, op maat gemaakte, voorwaarden te laten opstellen door ons advocatenkantoor, zodat je eventuele (aansprakelijkheids-)risico’s minimaliseert.  

Ontdek ons MKB Rechtshulp abonnement voor ondernemers, waarmee je jouw voorwaarden kunt laten beoordelen of opstellen. De voorwaarden van Brusse & Masselink, de Twentse advocaten vind je hier.

Het laatste nieuws

 • Nieuws

  Komende wijzigingen in het verlofstelsel

  De afgelopen jaren is het verlofstelsel in Nederland aanzienlijk gegroeid. Vooral als het gaat om verlofregelingen voor de zorg van jonge kinderen. Er zijn maar liefst zeven verschillende opties, wat voor zowel werknemers als werkgevers verwarrend kan zijn. In dit artikel lees je over de komende wijzigingen in het verlofstelsel. Op...

  Lees meer
 • Nieuws

  4 tips voor ondernemers

  In dit artikel lees je 4 tips voor ondernemers die je niet wilt missen! Check ook onze MKB Rechtshulp pagina en ontdek wat wij voor ondernemers kunnen betekenen om problemen en gedoe zoveel mogelijk te voorkomen.  1. Gebruik algemene voorwaarden Een essentiële manier om de interacties met jouw klanten en...

  Lees meer