Huurrecht

Huurrecht

Wat is huurrecht?

Het huurrecht is een specialisatie binnen het vastgoedrecht. In het huurrecht zijn alle rechten en plichten opgenomen van huurders en verhuurders. Bij huur wordt een overeenkomst aangegaan waarin de verhuurder zich verplicht de huurder een zaak of een deel daarvan in gebruik te geven voor een tegenprestatie. Meestal is dat geld, maar het kan ook een andere prestatie zijn.

Bij huurrecht wordt vaak gedacht aan de huur en verhuur van onroerende zaken, zoals een woning, vakantiewoning of bedrijfspand, maar het kan ook zien op het huren van roerende zaken, zoals een fiets of auto.

Er zijn verschillende soorten overeenkomsten op het gebied van huurrecht, zoals de standaard huurovereenkomst voor woonruimte of bedrijfsruimte of een gebruiksovereenkomst in het geval van huur en verhuur van roerende zaken. Ook leasing en dus het opstellen van een lease-overeenkomst vallen onder dit rechtsgebied.

Huurgeschil

Tussen een huurder en verhuurder kunnen huurgeschillen ontstaan op het gebied van:

  • huurachterstand
  • huurverhoging
  • achterstallig onderhoud;
  • renovatie;
  • ontruiming;
  • beëindiging huurcontract.

Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van huurrecht of voor veelgestelde vragen. 

Wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van huurrecht.

Uiteraard weten we hoe je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd moet opstellen en kunnen we je voorzien van een verhuurcontract voor een garage of ander zakelijk huurcontract of je adviseren over zakelijke huur.  

Onze huurrecht advocaten helpen je bij het vinden van een oplossing voor je probleem of bedenken de beste manier om problemen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. 

Voor meer informatie scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

“Laatste update 28 januari 2022”

Veelgestelde vragen
over Huurrecht

Wat is ontruimingsbescherming?

Ontruimingsbescherming verwijst naar de juridische bescherming die een huurder kan genieten tegen gedwongen uitzetting of ontruiming uit een gehuurde woning of bedrijfsruimte. Het doel van ontruimingsbescherming is om de huurder te beschermen tegen willekeurige of onrechtmatige uitzetting door de verhuurder en om een zekere mate van zekerheid en stabiliteit te bieden aan huurders. In Nederland wordt ontruimingsbescherming geregeld door verschillende wetten, afhankelijk van het type gehuurde ruimte. De specifieke voorwaarden en procedures voor ontruimingsbescherming kunnen variëren, maar over het algemeen kan ontruiming alleen plaatsvinden als de verhuurder een geldige reden heeft, zoals wanbetaling van huur, ernstige overlast, dringend eigen gebruik van het verhuurde pand door de verhuurder, of een ernstige tekortkoming in de nakoming van de huurovereenkomst door de huurder. Ontruimingsbescherming biedt huurders dus een zekere mate van rechtszekerheid en beschermt hen tegen onrechtmatige uitzetting uit hun gehuurde woning of bedrijfsruimte. Meer weten over ontruimingsbescherming? Lees dan ook dit artikel! Onze vastgoedrecht advocaat Marc Schuring staat verhuurders en huurders bij met vragen of geschillen op het gebied van huurrecht. Onze huurrecht advocaten in Almelo, Tubbergen en Oldenzaal kunnen je alles vertellen over het verhuren en huren van onroerend goed.

Wat is Onroerende Zaak Belasting (OZB)?

De Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die gemeenten heffen van eigenaren en gebruikers van onroerend goed, zoals woningen en bedrijfspanden. De hoogte van de OZB wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van het pand. Gemeenten gebruiken de OZB-opbrengsten om hun begroting te financieren en verschillende voorzieningen en diensten te bekostigen, zoals onderhoud van openbare ruimten, infrastructuur, sociale voorzieningen en culturele activiteiten. De OZB wordt in Nederland jaarlijks door de gemeente vastgesteld en geïnd. Er zijn twee soorten OZB: de eigenarenbelasting en de gebruikersbelasting. Eigenaren van onroerend goed betalen de eigenarenbelasting, terwijl gebruikers (bijvoorbeeld huurders) de gebruikersbelasting voor hun rekening nemen, die vaak indirect via de huurprijs wordt doorberekend. De hoogte van de OZB kan per gemeente verschillen, omdat gemeenten zelf de tarieven vaststellen. Deze tarieven worden jaarlijks bepaald in de gemeentelijke begroting en kunnen onderhevig zijn aan veranderingen als gevolg van bijvoorbeeld politieke besluitvorming of economische factoren. Ben je in een geschil verwikkeld over de hoogte van de OZB? Neem dan contact op met onze vastgoedrecht advocaat Marc Schuring of één van onze andere huurrecht advocaten in Almelo, Oldenzaal of Tubbergen. Check ook de antwoorden op andere vragen over huurrecht op onze veelgestelde vragen pagina.

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

De WOZ-waarde wordt berekend door de gemeente en is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder: Vergelijkingsmethode: De gemeente vergelijkt het pand met vergelijkbare panden die recent zijn verkocht. Hierbij wordt gekeken naar eigenschappen zoals locatie, type woning, oppervlakte, inhoud, bouwjaar, staat van onderhoud en voorzieningen. Taxatiemethode: Als er niet genoeg vergelijkbare panden beschikbaar zijn, kan de gemeente een taxateur inschakelen om de waarde te bepalen. Deze taxateur zal verschillende factoren analyseren en een schatting maken op basis van marktgegevens en kenmerken van het pand. Geautomatiseerde waardering: Sommige gemeenten gebruiken geautomatiseerde systemen om de WOZ-waarde te berekenen. Deze systemen maken gebruik van gegevens over vergelijkbare verkopen en kenmerken van het pand om een schatting te maken. Na het verzamelen van deze informatie past de gemeente een formule toe om de WOZ-waarde vast te stellen. Deze waarde wordt jaarlijks herzien en meestal vastgesteld per 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde wordt vervolgens gebruikt voor belastingdoeleinden en kan ook relevant zijn in het huurrecht voor het bepalen van de maximale huurprijs en andere juridische zaken. Het huurrecht is een onderdeel van het vastgoedrecht. Wil je meer informatie over de WOZ-waarde of heb je andere vragen over huurrecht, check dan onze andere veelgestelde vragen over het huurrecht of neem contact op met onze vastgoedrecht advocaat Marc Schuring of één van onze andere huurrecht advocaten in Almelo, Oldenzaal of Tubbergen. Onze vastgoedrecht advocaten kunnen je alles vertellen over de WOZ-waarde, het verhuren van onroerend goed en over geschillen met huurders.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat voor 'Waardering Onroerende Zaken' en is de geschatte marktwaarde van een onroerend goed op een specifiek peilmoment, zoals vastgesteld door de gemeente. Deze waarde wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het bepalen van de hoogte van belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de huurwaardekapitalisatie. In het huurrecht kan de WOZ-waarde van belang zijn bij het bepalen van de maximale huurprijs volgens het puntensysteem of het bepalen van de huurwaarde bij een geschil. Heb je een vraag over de WOZ-waarde? Neem dan contact op met onze huurrecht advocaat Marc Schuring.

Huurcontract bedrijfsruimte tussentijds opzeggen, mag dat?

Of een huurcontract bedrijfsruimte tussentijds opgezegd mag worden is afhankelijk van de vraag om welk soort bedrijfsruimte het gaat. In het huurrecht bestaat namelijk een onderscheid tussen twee soorten bedrijfsruimte, te weten bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW en bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW. Bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW kun je opzeggen met wederzijds goedvinden of wanneer in de huurovereenkomst de mogelijkheid tot tussentijdse opzegging is opgenomen. Bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW mag je niet zomaar opzeggen. Dat geldt voor de verhuurder maar ook voor de huurder. Tussentijdse opzegging wordt beschouwd als wanprestatie en daarmee ben je schadeplichtig tegenover de andere partij. Er zijn mogelijkheden om de schade te beperken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld onderhuur of indeplaatsstelling. Wanneer er sprake is van overlijden van één van de partijen, dan kunnen nabestaanden de huurovereenkomst tussentijds beëindigen. Ook kunnen een huurder en verhuurder de huurovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen. Het huurrecht is een onderdeel van het vastgoedrecht. Voor meer informatie over huurrecht neem je daarom contact op met Vastgoedrecht advocaat Marc Schuring of één van onze andere huurrechtadvocaten in Almelo, Tubbergen of Oldenzaal. Deze huurrecht advocaat kan jou als verhuurder of huurder alles vertellen over de regels van het verhuren of huren van woonruimte of een bedrijfsruimte.

Huurbescherming, wat is dat?

Huurbescherming betekent dat een verhuurder niet zomaar de huur mag opzeggen. Je hebt er recht op wanneer je een huis of appartement huurt, of een kamer of woonwagen op een vaste plek. De verhuurder moet een geldige reden, oftewel opzeggingsgrond, hebben om de huurovereenkomst te beëindigen. Voorbeelden van opzeggingsgronden zijn: grote huurachterstanden, dringend eigen gebruik, sloop of renovatie, verandering bestemmingsplan of een faillissement. Niet alleen de hoofdbewoner maar ook medebewoners hebben recht op huurbescherming. Dit kan anders zijn in geval van onderhuur. In dat geval heb je er alleen recht op wanneer de verhuurder heeft ingestemd met onderhuur. In geval van tijdelijke huur heb je een beperkte huurbescherming. Als je huurt onder de leegstandswet gelden andere regels. Meer informatie over de leegstandswet en tijdelijke huurovereenkomsten zoals shortstayovereenkomsten, antikraak of campuscontracten vindt je op de site van de Woonbond.

Bruikleenovereenkomst voorbeeld, waar vind ik die?

Een voorbeelden van een bruikleenovereenkomst is zeker te vinden op het internet. Wij raden je wel aan om vooraf advies in te winnen van een van onze huurrecht advocaten, zoals Marc Schuring. Laat een huurcontract of huurovereenkomst ook altijd controleren door een expert zodat je er verzekerd van bent dat deze jouw situatie van toepassing is. Dan ben jij zo goed mogelijk beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Direct contact met één van onze huurrecht advocaten in Almelo, Tubbergen en Oldenzaal?

Wat is pacht?

Het pachtrecht vertoont veel overeenkomsten met het huurrecht, maar pacht valt niet onder het huurrecht. Het belangrijkste verschil is dat bij pacht (een deel van) de onroerende zaak, zoals de grond bijvoorbeeld, gebruikt wordt voor de bedrijfsmatige uitoefening van landbouw. Je kunt hierbij denken aan boerderijen, stallen of kassen. Een pachtovereenkomst moet aan een aantal eisen voldoen. Wij zijn niet gespecialiseerd in pachtrecht. Meer informatie over pachten en verpachten vindt je op de site van de rijksoverheid.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

  • Nieuws

    Ontslaggronden uitgelegd

    Als werkgever in Nederland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende ontslaggronden die van toepassing kunnen zijn binnen het arbeidsrecht. In dit artikel worden de belangrijkste ontslaggronden uitgelegd. Disfunctioneren Disfunctioneren verwijst naar een situatie waarin een werknemer niet voldoet aan de verwachtingen met betrekking tot...

    Lees meer
  • Nieuws

    5 goede redenen voor op maat gemaakte algemene voorwaarden

    Als je erover nadenkt om op maat gemaakte algemene voorwaarden te gaan hanteren, lees dan dit artikel. Het laten opstellen van algemene voorwaarden op maat biedt namelijk verschillende voordelen, met name omdat het zorgt voor een betere bescherming en maatwerk voor jouw specifieke situatie. In dit artikel geven we je 5...

    Lees meer

Wij werken voor: