Energie- en andere rekeningen betalen

Oplopende rekeningen mkb-ondernemers

De (financiële) gevolgen van de coronacrisis worden steeds meer zichtbaar. Veel bedrijven zien het aantal onbetaald gelaten rekeningen oplopen of hebben zelf moeite met het tijdig betalen van hun rekeningen. Zo moeten ondernemers die bijzonder belastinguitstel hebben aangevraagd vanaf 1 oktober jl., aan hun betalingsverplichtingen te dienaangaande gaan voldoen. Dit naast andere lopende financiële verplichtingen en stijgende (energie)prijzen. Hierdoor kunnen ondernemers moeite hebben met rekeningen betalen en daardoor in financieel zwaar weer terechtkomen. De overheid denkt daarom hierin mee en heeft onder andere een prijsplafond ingesteld voor de energierekening van zowel huishoudens als andere kleinverbruikers.

Prijsplafond energierekening

Vanaf 1 januari 2023 geldt er dus een prijsplafond voor kleine mkb-ondernemers. Het prijsplafond houdt in dat het maximale tarief van gas € 1,45 m3 bedraagt tot een verbruik van 1200 m3 en het maximale tarief van elektriciteit € 0,40 per KWh bedraagt tot een prijsplafond van 2.900 KWh.

Voor energie-intensieve mbk-ondernemers (bakkerijen, sauna’s, tuincentra etc.) wordt een gerichte compensatieregeling uitgewerkt (TEK-regeling). Je komt voor een TEK-regeling in aanmerking wanneer je een mkb-onderneming drijft en staat ingeschreven in de KVK, je minder dan 250 werknemers in dienst hebt, minimaal 5000m3 gas of 50.000 KWh elektriciteit per jaar verbruikt, de energiekosten minimaal 12,5 % van de omzet bedragen en je jaaromzet niet meer dan € 50 miljoen bedraagt.

Moeite met rekeningen betalen

Heb jij als ondernemer vaker moeite met je rekeningen betalen of zie je spreekwoordelijk door de bomen het bos niet meer? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. We hebben al veel ondernemers geholpen met het voorkomen van een faillissement of juist het aanvragen daarvan. In sommige gevallen is het verstandiger de bedrijfsactiviteiten te staken.  Het risico van bestuurdersaansprakelijkheid ligt namelijk op de loer wanneer je, achteraf gezien, te lang door bent gegaan. Zorg daarom dat je snel overzicht creëert en daardoor weer grip op de situatie krijgt, zodat je weet waar je aan toe bent. Lees hier meer over bestuurdersaansprakelijkheid

Vanaf 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands akkoord (WHOA) in werking getreden. Het doel van deze wet is om ondernemers de controle te laten houden over hun onderneming en een onderneming die in de kern levensvatbaar is, maar door een te zware schuldenlast insolvent dreigt te raken, van een faillissement te redden.

Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

Een faillissement kan dus in sommige gevallen voorkomen worden door de WHOA. Als je hier meer over wilt weten, vraag dan ons gratis kennisdocument hierover aan. 

Advies over rekeningen betalen nodig ?

Wil je meer informatie over één van de onderwerpen in dit artikel, neem dan contact met ons op. Dit kan per e-mail of telefonisch. We helpen je graag weer grip krijgen op de situatie. 

Wist je dat je ons ook kunt inschakelen voor het uit handen geven van jouw eigen incasso’s in plaats van een deurwaarderskantoor of incassobureau? Op onze pagina over incasso’s lees je hoe wij te werk gaan en waarom het jou soms niets kost. 

We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken