Wijziging wettelijk minimum jeugdloon

Op 1 januari 2024 wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Er zal rechtvaardiger worden afgerekend vanaf 1 januari 2024 voor de categorie werknemers onder de 21 jaar. Het minimumjeugdloon wijzigt dan in een wettelijk minimumuurloon voor de categorie 15 jaar tot en met 20 jaar.

Waarom rechtvaardiger? In branches verschillen de voltijds dienstverbanden. Er zijn branches met standaard dienstverbanden van 36, 38 of 40 uur per week. De minimum jeugdlonen waren echter hetzelfde voor de voltijds dienstverbanden. Hierdoor kon het dus zijn dat een jeugdige die 40 uur werkte minder verdiende per uur, dan een jeugdige die een 36 urige of 38 urige werkweek had. Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon op 1 januari 2024 geldt voor werknemers in alle sectoren één uniform minimumuurloon en krijgt de categorie 15- tm 20- jarigen hetzelfde minimumuurloon.

Het minimumjeugdloon voor werknemers die een voltijds dienstverband hebben van méér dan 36 uur per week (bijvoorbeeld 37 of 40 uur) ontvangen dan loon naar de daadwerkelijke uren die ze per week werken. Voor deze categorie leidt de invoering van het wettelijk minimum- uurloon tot een loonsverhoging.

We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken