4 risico’s wanneer je geen algemene voorwaarden hanteert

In dit artikel beschrijven wij 4 risico’s die je loopt wanneer je geen algemene voorwaarden hanteert en geven wij je tevens tips waar je aan moet denken bij het opstellen ervan. In onze praktijk komen wij namelijk regelmatig bedrijven tegen die geen algemene voorwaarden hanteren. Hier komen ze: 

 1. Onduidelijkheid over betalings- en leveringstermijnen 
  Leg betalings- en leveringstermijnen vast en wat de consequenties zullen zijn als deze niet of niet tijdig worden nagekomen. Denk aan boetes en contractuele rente, maar ook aan incassokosten. 
 2. Je bent kwetsbaar voor aansprakelijkheden
  Leg daarom niet alleen betalings- en leveringscondities vast, maar beperk ook jouw aansprakelijkheid zoveel mogelijk. 
 3. De overeenkomst kan niet worden ontbonden
  Leg in de voorwaarden vast wanneer en hoe de overeenkomst ontbonden kan worden, bijvoorbeeld wanneer de andere partij in gebreke blijft of in strijd handelt met wat is overeengekomen. 
 4. Intellectuele eigendommen zijn niet beschermd en er is geen eigendomsvoorbehoud
  Dit kan zeer nadelig zijn wanneer je ontwerpen hebt gemaakt of teksten hebt geschreven en jouw opdrachtgever (na deze gezien te hebben) alsnog afziet van de opdracht. Daarnaast is het verstandig om bepalingen op te nemen omtrent het eigendomsvoorbehoud van geleverde zaken c.q. goederen.

Van toepassing verklaren en ter hand stellen van algemene voorwaarden

Naast het essentiële belang van juridisch correct opgestelde algemene voorwaarden dienen deze op juiste wijze van toepassing te worden verklaard én vooraf ter hand te worden gesteld! Loop daardoor geen onnodige risico’s. Meer informatie over dit onderwerp en de juiste toepassing daarvan staat in onze gratis te downloaden handleiding

Bekijk ook onze pagina over Algemene voorwaarden opstellen of check onze veelgestelde vragen pagina (FAQ). Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen! Voor een relatief laag bedrag leveren wij op maat gemaakte algemene voorwaarden, inkoopvoorwaarden of verkoopvoorwaarden. 

Lees hier verder over Algemene voorwaarden


 • Nieuws

  5 voordelen van maatwerk

  5 voordelen van juridisch maatwerkBij ondernemen komen altijd contracten of voorwaarden om de hoek kijken. Hieronder vijf voordelen van het op maat laten maken van contracten of voorwaarden:1. GepersonaliseerdBij maatwerk zijn contracten of voorwaarden volledig toegespitst op jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld bij de verkoop en levering van producten. Hierbij wil...

  Lees meer

Bekijk alle berichten over Algemene voorwaarden


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken