Enkel glas, geen gebrek. Of toch wel?

Hoewel de overheid stelt dat enkel glas géén gebrek is aan een pand, luidde het oordeel van deze rechter anders. De eigenaar van een monumentaal pand in Amsterdam is namelijk opgedragen om o.a. alle ramen met enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Omdat het om een monumentaal pand gaat, dient er speciaal dubbel glas te worden geplaatst. Een aardige kostenpost voor de verhuurder, want de kosten daarvan mag hij niet doorrekenen aan de huurder.

Verplichtingen verhuurders

Op verhuurders rusten een aantal verplichtingen, waaronder het (groot) onderhoud, reparaties of vernieuwing van ondermeer gemeenschappelijke ruimtes en de buitenzijde van een pand. Per 1 juli 2023 zijn er nieuwe verplichtingen bijgekomen. Welke dat zijn, lees je in ons artikel over de Wet goed verhuurderschap.

Vervanging enkel glas vóór 2030

De woonbond pleitte al voor dubbel glas in alle huurwoningen nu daarmee onnodige warmtelekken worden voorkomen. Door een aanscherping van het woningwaarderingsstelsel (WWS) wil de overheid verhuurders stimuleren om slecht geïsoleerde woningen te verbeteren. Dit in het kader van de verduurzamingsplannen. Het lijkt verstandig om enkel glas te vervangen voor dubbel glas, in ieder geval vóór 2030.

Subsidie verduurzamen huurwoningen

In sommige gevallen is het mogelijk een subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van huurwoningen. Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Meer informatie over huur of verhuur?

We helpen jou als verhuurder natuurlijk graag met juridische vraagstukken. Je kunt hiervoor contact opnemen met vastgoedadvocaat, en tevens expert op het gebied van huurrecht, Marc Schuring via 0546-542500. 

We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken