Voorkom conflicten bij een echtscheiding. 5 tips

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Frustraties over de financiële afwikkeling en de zorg voor de kinderen stapelen zich vaak op, met langdurige en kostbare echtscheidingsprocedures tot gevolg. Een goede samenwerking tussen ex-partners kan dit voorkomen, maar is in veel gevallen behoorlijk ingewikkeld. Er spelen immers de nodige emoties mee. Hieronder 5 tips!

1. Deskundig advies/begeleiding bij een echtscheiding

Veel discussies tijdens de echtscheiding worden veroorzaakt door onwetendheid/onduidelijkheid. Zijn jouw financiële eisen of eisen ten aanzien van de kinderen juridisch gezien bijvoorbeeld wel haalbaar? Een gezamenlijke advocaat of advocaat-mediator biedt ruimte voor emotie, maar kan jullie tegelijkertijd gedurende het traject objectief begeleiden. Voordeel van een advocaat-mediator ten opzichte van een mediator die geen advocaat is, is dat een advocaat-mediator juridisch inhoudelijke kennis heeft en ook de procedure kan afwikkelen.

2. Zet je kinderen op de eerste plek bij een echtscheiding

Als er kinderen betrokken zijn is de belangrijkste vraag die jullie jezelf moeten stellen: hoe wil ik dat mijn kinderen over een aantal jaren terugkijken op de echtscheiding? Bekijk je eigen wensen en eisen ook eens vanuit het perspectief van je kind en kom tot een regeling waarbij het belang van je kind voorop staat. Dat is niet eenvoudig, maar één ‘troost’: het voelt voor je ex-partner waarschijnlijk hetzelfde.

3. Praat respectvol met elkaar en kom afspraken na

Je zult waarschijnlijk vaak tot tien moeten tellen, maar doe het absoluut! Denk na over welk gedrag op lange termijn de beste oplossing tot gevolg zal hebben. Dergelijk gedrag verwacht je waarschijnlijk ook van je ex-partner.

4. Bedenk dat een compromis vaak tijd/kosten en moeite scheelt

Je hoeft het niet over alles met elkaar eens te zijn, maar denk op de lange termijn. Een compromis voelt waarschijnlijk voor jullie allebei als toegeven, maar belangrijker is dat uit een compromis blijkt dat je elkaar een goede oplossing gunt. Dit biedt vaak een betere basis voor de toekomst dan wanneer ex-partners blijven proberen hun eigen standpunten af te dwingen.

5. Goedkoop is vaak duurkoop

Bedenk je tot slot dat ‘goedkoop’ vaak duurkoop is. Tegenwoordig zijn er veel goedkope (online) aanbieders van echtscheidingen. Pas daarvoor op. Als zaken niet direct goed worden besproken , schriftelijk worden vastgelegd of als onderwerpen worden vergeten, dan moet je achteraf alsnog naar een advocaat om de gemaakte fouten te herstellen.

Onthoud deze tips ook voor het geval het jullie niet lukt om gezamenlijk een advocaat of mediator in te schakelen. Ook jullie eigen advocaat zal namelijk (moeten) proberen tot een onderlinge regeling te komen met de advocaat van je ex-partner. Lukt dit ook niet, dan zal de rechter de knoop kunnen doorhakken over onderwerpen waar jullie echt niet uitkomen.

Meer informatie?

Onze personen- en familierecht advocaten helpen je graag met al jouw vragen met betrekking tot de echtscheidingsprocedure, kinderen, alimentatie of andere vragen op het gebied van personen- en familierecht. Neem gerust contact met ons op. 

Lees hier verder over Personen- en Familierecht


 • Nieuws

  3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden

  Het gaat misschien al een tijd niet goed tussen jullie, maar dit had je niet verwacht. Je partner wil écht scheiden. Terwijl jij nog moet bijkomen van het nare nieuws en nadenkt of relatietherapie misschien nog iets voor jullie kan zijn, is je partner misschien al toekomstplannen voor zichzelf aan...

  Lees meer
 • Nieuws

  Dit staat er in een echtscheidingsconvenant

  Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst waarin (ex-)partners de afspraken die zij maken vanwege hun scheiding vastleggen. Bij een gezamenlijk verzoek om echtscheiding, zonder kinderen, is een echtscheidingsconvenant verplicht. Een gezamenlijk echtscheidingsconvenant bespaart de nodige moeite, kosten en energie die gepaard gaan met een echtscheidingsprocedure. Een mediator of advocaat kan je...

  Lees meer

Bekijk alle berichten over Personen- en Familierecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken