string(4) "post" NULL

Faillissementsaanvraag? Dit moet je weten.

Al een paar maanden op rij is het aantal faillissementen van Nederlandse ondernemingen toegenomen. Verwacht wordt dat deze trend nog wel even doorzet. Wellicht heb je er zelf wel eens mee te maken gehad, omdat jouw schuldenaar failliet is verklaard of mogelijk om dat jouw eigen onderneming in zwaar weer verkeerde. In deze blog vertellen wij – faillissementsadvocaten van Brusse & Masselink – jou graag meer over een faillissementsaanvraag.

Wat is een faillissement en wie kan een faillissementsaanvraag doen?

Soms wordt er ook wel eens gesproken over insolventie. Dat is wanneer een persoon, bedrijf of instelling niet langer aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen. Zodra je niet langer in staat bent om schuldeisers te betalen, kun je failliet worden verklaard door de Rechtbank. De Rechtbank wijst dan een curator aan, die voor de afwikkeling van het faillissement zorg draagt. De curator legt tussentijds steeds verantwoording af aan de rechter-commissaris.

Een faillissement kan aangevraagd worden door een schuldeiser, een schuldenaar zelf, het Openbaar Ministerie of een WSNP-bewindvoerder. Voor het aanvragen van jouw persoonlijke faillissement, dan moet het verzoek tot faillietverklaring ingediend worden door een faillissementsadvocaat. Wil je het faillissement van jouw onderneming aanvragen, dan kan dit via de site van Rechtspraak.nl.

Een faillissementsaanvraag als drukmiddel

Een faillissementsaanvraag wordt dikwijls ingezet als drukmiddel om een betaling te vorderen. Wil je weten hoe dit werkt? Neem dan contact op met onze faillissementsadvocaten.

Pluraliteitsvereiste: meer dan één schuldeiser nodig

Hoewel een faillissementsaanvraag gedaan kan worden door één schuldeiser, spreekt de rechter een faillissement pas uit wanneer er meer dan één schuldeiser is. Voor de schuldeiser die het faillissement aanvraagt is het voldoende om tijdens de faillissementszitting aan te tonen dat er naast hem nog meerdere schuldeisers zijn. Met andere woorden: de aanvrager van het faillissement moet over één of meerdere steunvorderingen beschikken. Dit wordt ook wel het pluraliteitsvereiste genoemd. Nadat de aanvraag is ingediend, is het aan de rechter om te bepalen of de faillissementsaanvraag terecht is.

Griffierechten

Griffierechten zijn kosten die de rechtbank in rekening brengt voor het behandelen van een zaak. Indien een schuldenaar zelf zijn faillissement aanvraagt, zijn er geen griffierechten verschuldigd. Wanneer een schuldeiser dit doet, dan zijn er wel griffierechten verschuldigd. Daarnaast dient een schuldeiser ook rekening te houden met de kosten van zijn advocaat.

Hoe gaat een faillissement in zijn werk?

Het is een intensief (en soms ook emotioneel) traject. Uiteraard verloopt de afwikkeling van een faillissement nooit op dezelfde wijze. Dit is namelijk afhankelijk van de omvang van de onderneming, de aanwezige activa, het aantal schuldeisers, de boedelopbrengsten etc. 

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen bij een faillissementsaanvraag van jouw onderneming of die van een ander? Bel dan even met ons advocatenkantoor via 0546-542500 en vraag naar Willem Brusse, onze expert op het gebied van faillissementsaanvragen.

Lees hier verder over Ondernemingsrecht


 • Nieuws

  Juridische begeleiding bij het opstarten van een onderneming

   Een van de ondernemingen die bij ons kantoor MKB Rechtshulp hebben afgesloten is: ‘Pulsar Medical B.V.’.Pulsar Medical B.V. is een initiatief van Peter Waldt in samenwerking met een hoogleraar arts microbioloog en twee experts uit de medische wereld. Samen gaan zij de strijd aan tegen de huidige pandemie. Het bedrijf...

  Lees meer
 • Nieuws

  Het afkondigen van een afkoelingsperiode is geen vanzelfsprekendheid

  Sinds de inwerkingtreding van de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) begin dit jaar zijn er diverse uitspraken gepubliceerd die betrekking hebben op de WHOA. Na bijna 9 maanden de ontwikkelingen in de gaten te hebben gehouden lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het afkondigen van een afkoelingsperiode slechts een formaliteit is....

  Lees meer

Bekijk alle berichten over Ondernemingsrecht


Willem helpt je graag bij een faillissementsaanvraag.