Gezamenlijk gezag door erkenning

Wat betekent gezamenlijk gezag?

In tegenstelling tot gehuwde ouders, hebben ongehuwde ouders of ouders zonder geregistreerd partnerschap, niet automatisch beiden het ouderlijk gezag over een kind. Alleen de moeder van het kind heeft het eenhoofdig gezag. Wanneer je het gezag over een kind hebt betekent dit dat je (financieel) voor het kind moet zorgen en het moet opvoeden. Gezag heb je nodig om bijvoorbeeld zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland te reizen met je kind. En ook om een (basis)schoolkeuze te maken.

Gezag regelen, hoe doe je dat?

Het ouderlijk gezag dient, nadat de erkenning bij de gemeente heeft plaatsgevonden, te worden geregeld bij de Rechtbank. Wanneer de moeder instemt, kan het gezamenlijk ouderlijk gezag (digitaal) worden geregeld. Er komt dan een aantekening in het gezagsregister. Is er geen instemming van de moeder, dan dient er door een advocaat een verzoekschrift te worden ingediend bij de Rechtbank. Dan zal de rechter beslissen of gezamenlijk ouderlijk gezag in het belang is van het kind. 

Wetsvoorstel gezamenlijk gezag door erkenning

Onlangs is een wetsvoorstel zowel door de Eerste als door de Tweede Kamer aangenomen waarmee de (voormalige) partner van de moeder automatisch het ouderlijk gezag over een kind krijgt wanneer hij of zij het kind erkent. Hiermee willen de initiatiefnemers van het wetsvoorstel onder andere de belangen van het kind waarborgen. Daarnaast willen zij het ongerechtvaardigde onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders wegnemen en de wetgeving beter laten aansluiten op de huidige maatschappij. Wanneer de wijziging ingaat is vooralsnog onbekend. Dat zal niet lang meer op zich laten wachten.

Meer weten over ouderlijk gezag?

Meer informatie over gezag of heb je een andere vraag op het gebied van Personen- en Familierecht? Bezoek dan onze FAQ pagina voor de meest gestelde vragen op dit gebied of neem dan contact met ons op via 0546-542500.

Lees hier verder over Personen- en Familierecht


  • Nieuws

    3 dingen die je kunt doen als je partner wil scheiden

    Het gaat misschien al een tijd niet goed tussen jullie, maar dit had je niet verwacht. Je partner wil écht scheiden. Terwijl jij nog moet bijkomen van het nare nieuws en nadenkt of relatietherapie misschien nog iets voor jullie kan zijn, is je partner misschien al toekomstplannen voor zichzelf aan...

    Lees meer
  • Nieuws

    Voorkom conflicten bij een echtscheiding. 5 tips

    Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Frustraties over de financiële afwikkeling en de zorg voor de kinderen stapelen zich vaak op, met langdurige en kostbare echtscheidingsprocedures tot gevolg. Een goede samenwerking tussen ex-partners kan dit voorkomen, maar is in veel gevallen behoorlijk ingewikkeld. Er spelen immers de nodige emoties mee....

    Lees meer

Bekijk alle berichten over Personen- en Familierecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken