string(4) "post" NULL

Vennoot van een vof? Let op!

Verbintenissen en/of vorderingen voortvloeiend uit een arbeidsovereenkomst kunnen leiden tot een claim op het privévermogen van een vennoot van een Vof.

Aan een vof komt geen rechtspersoonlijkheid toe en volgens de reguliere rechtspraak is het vermogen van de vof afgescheiden van het privévermogen van de afzonderlijke vennoten. Eventuele schulden van de vof kunnen worden verhaald op het vermogen van de vof. De vof zelf is niet zelfstandig als werkgever te kwalificeren.

Maar hoe zit het dan met eventuele verbintenissen en vorderingen uit hoofde van een arbeidsovereenkomst, aangezien de vof niet zelfstandig als werkgever te kwalificeren is?

De Hoge Raad heeft hierover op verzoek van de rechtbank Overijssel duidelijkheid gegeven. Als een vennoot van een vof namens de vof handelt, dan handelt deze namens alle vennoten van die vof. Hierdoor kan een eventuele schuldeiser zijn vordering geldend maken tegen de gezamenlijke vennoten alsook in privé tegen iedere vennoot afzonderlijk. Dit geldt ook voor verbintenissen en vorderingen die voortvloeien uit hoofde van een met (één van) de vennoten gesloten arbeidsovereenkomst.

Daarnaast is bepaald dat een vordering van een werknemer (dan wel van het UWV op grond van overgang van rechten) een ‘bevoorrechte vordering’ betreft. Een werknemer (dan wel het UWV op grond van overgang van rechten) kan aldus een ‘bevoorrechte vordering’ verhalen op het privévermogen van de vennoten afzonderlijk.

Wees alert bij het aangaan van overeenkomsten en laat je vooraf altijd informeren over eventuele gevolgen voor jouw persoonlijke situatie. Wil je meer weten over arbeidsovereenkomsten, de verschillende rechtspersonen of overeenkomsten in het algemeen, neem dan contact met ons op!

 “Laatste update d.d. 12 april 2021″

Lees hier verder over Ondernemingsrecht


  • Nieuws

    Intellectueel eigendomsrecht en social media

    Het komt vast niet als een verrassing als we je vertellen dat het gebruik van social media de afgelopen maanden verder is gestegen. Uit onderzoek is gebleken dat circa 13,7 miljoen Nederlanders actief zijn op social media. De gebruikers van social media maken de hele dag door content. Wat bij...

    Lees meer
  • Nieuws

    Gevolgen labelplicht kantoorgebouwen (Energielabel C)

    Energielabel C. Je hebt er vast al over gehoord of gelezen; per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben om dienst te mogen doen als kantoor. Deze verplichting is opgenomen in artikel 5.11 van het zogeheten Bouwbesluit 2012. De gemeente waarin het kantoorgebouw gevestigd...

    Lees meer

Bekijk alle berichten over Ondernemingsrecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken