Opgebouwde vakantiedagen, hoe zit het ook alweer?

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat werknemers op 1 januari 2022 weer (nieuwe) vakantiedagen krijgen. Maar hoe zit het ook alweer met de opgebouwde vakantiedagen van 2021? Wij frissen jou even op!

Bij vakantiedagen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer op grond van de wettelijke bepalingen recht op heeft. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer recht op heeft op basis van een cao.

Voor de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn, inhoudende dat de vakantiedagen na verloop van tijd komen te vervallen. De wettelijke vakantie dagen vervallen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Kortom de vakantiedagen die de werknemer in 2021 heeft gekregen vervallen op 1 juli 2022 als deze dan niet zijn opgenomen. Als werkgever betekent dit niet dat je achterover kunt zitten en niets hoeft te doen. Een werkgever heeft namelijk een informatieplicht en dient de werknemer op tijd te informeren over het vervallen van de opgebouwde vakantiedagen.

De bovenwettelijke vakantiedagen hebben een langere verjaringstermijn, namelijk vijf jaar. De verjaringstermijn gaat in aan het einde van het jaar waarin de bovenwettelijke vakantiedagen zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen die door de werknemer in 2021 zijn opgebouwd vervallen dus op 31 december 2026.

Meer informatie over arbeidsrecht vind je op onze pagina over arbeidsrecht

Lees hier verder over Arbeidsrecht


  • Nieuws

    Werknemersparticipatie

    Een relatief onbekende vorm van beloning van werknemers is de zogenoemde werknemersparticipatie. Deze vorm van beloning houdt in dat de werkgever financiële betrokkenheid en/of medezeggenschap creëert. Daarbij kunnen twee typen beloning worden onderscheiden:• Een beloning in geld zoals bonussen of winstaandelen.• (certificaten van) aandelen of aandelenoptieregelingen.Stel dat er sprake is...

    Lees meer
  • Nieuws

    Werkgever let op! Een boemerang komt altijd terug. Of niet?

    Interessante case! Wat was er aan de hand? De werkgever wilde van zijn zieke werknemer af. Dit kan op verschillende manieren. Het beste is natuurlijk om de wet te volgen. Uit de wet volgt namelijk dat er toestemming moet worden gevraagd aan het UWV of aan de rechtbank om de...

    Lees meer

Bekijk alle berichten over Arbeidsrecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken