Opgebouwde vakantiedagen, hoe zit het ook alweer?
Brusse & Masselink > Actueel > Opgebouwde vakantiedagen, hoe zit het ook alweer?
Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat werknemers op 1 januari 2022 weer (nieuwe) vakantiedagen krijgen. Maar hoe zit het ook alweer met de opgebouwde vakantiedagen van 2021? Wij frissen jou even op!
Bij vakantiedagen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer op grond van de wettelijke bepalingen recht op heeft. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer recht op heeft op basis van een cao.
Voor de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn, inhoudende dat de vakantiedagen na verloop van tijd komen te vervallen. De wettelijke vakantie dagen vervallen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Kortom de vakantiedagen die de werknemer in 2021 heeft gekregen vervallen op 1 juli 2022 als deze dan niet zijn opgenomen. Als werkgever betekent dit niet dat je achterover kunt zitten en niets hoeft te doen. Een werkgever heeft namelijk een informatieplicht en dient de werknemer op tijd te informeren over het vervallen van de opgebouwde vakantiedagen.
De bovenwettelijke vakantiedagen hebben een langere verjaringstermijn, namelijk vijf jaar. De verjaringstermijn gaat in aan het einde van het jaar waarin de bovenwettelijke vakantiedagen zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen die door de werknemer in 2021 zijn opgebouwd vervallen dus op 31 december 2026.
Meer informatie over arbeidsrecht vind je op onze pagina over arbeidsrecht.
Lees hier verder over Arbeidsrecht
- Nieuws
Vakantieloon bij ziekte
Ben je verplicht 100% of 70% door te betalen tijdens de vakantie van een zieke werknemer?Werknemers hebben recht op vakantiedagen. Gedurende deze vakantiedagen moet het loon 100% worden doorbetaald. In bepaalde gevallen heeft de werknemer slechts nog recht op 70% van het loon. In een kwestie over vakantieloon bij ziekte,...
Lees meer - Nieuws
Slapend dienstverband. Mag het of niet?
De rechtbank Limburg heeft zogenaamde prejudiciële vragen heeft gesteld aan de Hoge Raad met betrekking tot het slapend dienstverband. Maanden daarna geeft de Hoge Raad geeft hierover duidelijkheid. Een van de vragen was of, en zo ja, onder welke omstandigheden een werkgever dient in te stemmen met het voorstel van...
Lees meer
Bekijk alle berichten over Arbeidsrecht