string(4) "post" NULL

Opgebouwde vakantiedagen, hoe zit het ook alweer?

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat werknemers op 1 januari 2022 weer (nieuwe) vakantiedagen krijgen. Maar hoe zit het ook alweer met de opgebouwde vakantiedagen van 2021? Wij frissen jou even op!

Bij vakantiedagen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer op grond van de wettelijke bepalingen recht op heeft. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar de werknemer recht op heeft op basis van een cao.

Voor de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn, inhoudende dat de vakantiedagen na verloop van tijd komen te vervallen. De wettelijke vakantie dagen vervallen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Kortom de vakantiedagen die de werknemer in 2021 heeft gekregen vervallen op 1 juli 2022 als deze dan niet zijn opgenomen. Als werkgever betekent dit niet dat je achterover kunt zitten en niets hoeft te doen. Een werkgever heeft namelijk een informatieplicht en dient de werknemer op tijd te informeren over het vervallen van de opgebouwde vakantiedagen.

De bovenwettelijke vakantiedagen hebben een langere verjaringstermijn, namelijk vijf jaar. De verjaringstermijn gaat in aan het einde van het jaar waarin de bovenwettelijke vakantiedagen zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen die door de werknemer in 2021 zijn opgebouwd vervallen dus op 31 december 2026.

Meer informatie over arbeidsrecht vind je op onze pagina over arbeidsrecht

Lees hier verder over Arbeidsrecht


  • Nieuws

    Eerste hulp bij arbeidsconflicten en geschillen op de werkvloer

    Als werkgever is een conflict op de werkvloer bijna onvermijdelijk. En hoe groter de onderneming en het aantal mensen dat er werkt, hoe groter de kans dat er een conflict kan ontstaat. Een conflict kan ontstaan tussen werknemers onderling of tussen een werknemer en de werkgever.Voorbeelden van arbeidsconflictenEen arbeidsconflict kan...

    Lees meer
  • Nieuws

    Ontslag op staande voet intrekken komt werkgever duur te staan

    Op 29 september 2019 heeft de Rechtbank Gelderland een interessante uitspraak gedaan (RAR2020/7). De uitspraak vindt je hier. In deze zaak heeft de werkgever een werknemer ontslag op staande voet gegeven en bij nader inzien weer ingetrokken. Dit is de werkgever duur komen te staan.De werknemer heeft een kort geding aangespannen...

    Lees meer

Bekijk alle berichten over Arbeidsrecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken