Ontslag op staande voet intrekken komt werkgever duur te staan

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is een directe en onmiddellijke beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever, zonder voorafgaande waarschuwing of opzegtermijn. Dit type ontslag wordt gegeven wanneer een werknemer zich schuldig maakt aan ernstig wangedrag of een andere dringende reden die het onmiddellijke einde van de arbeidsrelatie rechtvaardigt. Lees verder om erachter te komen waarom het ontslag op staande voet de werkgever duur kwam te staan. 

Een interessante uitspraak over ontslag op staande voet

Op 29 september 2019 heeft de Rechtbank Gelderland een uitspraak gedaan (RAR2020/7). De uitspraak vindt je hier. In deze zaak heeft de werkgever een werknemer ontslag op staande voet gegeven en bij nader inzien weer ingetrokken. Dit is de werkgever duur komen te staan.

De werknemer heeft een kort geding aangespannen tegen haar werkgever waarin zij achterstallig loon heeft gevorderd, vermeerderd met rente en de wettelijke verhoging. Daarnaast heeft zij voorschotten op een gefixeerde schadevergoeding én een billijke vergoeding gevorderd wegens de onregelmatige beëindiging van het dienstverband.

De voorzieningenrechter heeft de verzoeken van werknemer toegewezen en de werkgever is veroordeeld tot betaling van de kosten van de kort gedingprocedure. Dit omdat ontslag op staande voet een eenzijdige rechtshandeling betreft die niet zonder medewerking van de wederpartij kan worden ingetrokken. De werknemer heeft niet met intrekking van het ontslag op staande voet ingestemd. Hij berust dus in de beëindiging van de arbeidsovereenkomst als zodanig. Daardoor staat vast dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd.

 

Denk hieraan bij het geven van ontslag op staande voet

Het geven en vervolgens weer intrekken van een ontslag op staande voet kan jou als werkgever duur komen te staan. Onze tip voor jou als werkgever is dan ook om bij een arbeidsconflict altijd eerst juridisch advies in te winnen van onze bedrijfsjuriste Yvonne Rustenberg-Bergman of met één van onze arbeidsrechtadvocaten, zoals Nicole Kienhuis.

Een werkgever kan een werknemer op staande voet ontslaan wanneer er een gegronde reden is voor ontslag, bijvoorbeeld wanneer iemand heeft gestolen of gefraudeerd. Daarnaast moet een werkgever het ontslag direct kenbaar maken aan een werknemer. Wel kan er eerst onderzocht worden of de situatie voldoende reden is voor een ontslag op staande voet, maar dit mag geen dagen of weken duren. Tot slot moet een werkgever een werknemer laten weten dat hij of zij ontslagen is op staande voet en welke reden of redenen daaraan ten grondslag ligt/liggen. Dit laatste is zeer belangrijk; een werknemer heeft namelijk het recht om zich te verweren. 

Meer informatie over ontslag op staande voet?

Onze arbeidsrecht advocaten helpen je graag met al jouw vragen over ontslag op staande voet, uitdiensttreding of bij andere vragen op het gebied van arbeidsrecht.

Bekijk ook onze FAQ pagina voor veelgestelde vragen over arbeidsrecht. 

“Laatste update d.d. 6 april 2021”

Lees hier verder over Arbeidsrecht


 • Nieuws

  Portretrecht: waar je als werkgever aan moet denken

  Onlangs heeft een werkgever beeldmateriaal van een werknemer gebruikt voor promotiedoeleinden. Voorafgaand zijn tussen werkgever en werknemer over de gemaakte foto’s tijdens een fotoshoot schriftelijke afspraken gemaakt. Echter, stond niet duidelijk omschreven waarvoor de werkgever deze foto’s mocht gebruiken. Wel stond hier uitdrukkelijk in dat voor elk ander beeldmateriaal toestemming...

  Lees meer
 • Nieuws

  Reorganisatie of ontslag?

  Actueel Hoewel de maatregelen van de overheid zijn bedoeld om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, is dit niet in alle gevallen haalbaar. De huidige maatschappelijke omstandigheden kunnen namelijk een grote (financiële) impact hebben op jouw onderneming. Reorganiseren kan een effectief middel zijn om loonkosten te besparen en...

  Lees meer

Bekijk alle berichten over Arbeidsrecht


We helpen je graag met al jouw juridische vraagstukken